مناقشه کاروانسرای گدوک
مناقشه کاروانسرای گدوک از دیرباز مطرح بوده، مناقشه ای که باعث شده سقف اتاقهای تختگاه کاروانسرای گدوک بریزد، دیوارهای کاروانسرای گدوک از دود سیاه بولدوزر سیاه شود، ستونهای کاروانسرای گدوک برای ورود گریدر تخریب شود، آب انبار کاروانسرای گدوک کلا منهدم شود و خلاصه هر بلایی که بشود سر کاروانسرای گدوک بیاورند ، مناقشه ای که انگار منشاء تاریخی دارد …
می گویند؛ اسکندر در گردنه گدوک به دنبال داریوش بود، می گویند؛ نادرشاه در گردنه گدوک به دست پسرش ترور شد، می گویند؛ محمدعلی شاه در کنار کاروانسرای گدوک از مشروطه خواهان شکست خورد، می گویند؛ از دیرباز منطقه گدوک محل نزاع خوانین سوادکوهی و گرجی بوده و … این گفته ها باعث شده که هنوز هم درگیری های فیمابین راه و شهرسازی تهران و مازندران ، سازمانهای میراث فرهنگی این دو استان و حتی فرمانداری ها هم کشیده شود.
کاروانسرای گدوک طبق آخرین مصوبه ها در حوزه سیاسی و استحفاظی استان تهران و شهرستان فیروزکوه است و محل استقرار راه و شهرسازی استان مازندران و شهرستان سوادکوه …!! حالا این مناقشه ها باعث شده کاروانسرای گدوک سیر تخریبی را طی کند ..
بهتر است کمی به سوابق نگاه کنیم؛
1) محور گدوک براساس نامه ثبتی 197 سال 1310 ه خورشیدی مرز ثبتی سوادکوه و فیروزکوه دوراهی کتالان حدود 2کیلومتر بعد از تأسیسات گدوک به سمت فیروزکوه است.2) پلاک ثبتی 13 اصلی بخش 13 ثبت سوادکوه ( همان محور گدوک) در سال 1346 به نام راه آهن شمال سند مالکیت صادر شده است.
3) براساس نامه شماره 11076 سال 1347 هیئت وزیران و مصوبه شماره 158 جلسه شورای اصلاحات و صورتمجلس شماره 5632 سال 1348 ثبت قائمشهر (شاهی سابق) کاروانسرای گدوک تحویل اداره کل راه و ترابری استان مازندران شد. 4) به استناد آگهی منابع ملی شماره 4843 سال 1355 و براساس نامه شماره 498 سال 1355 سازمان جنگلها ومراتع کشور و نامه شماره 16244 سال 1358وزارت تعاون و امور روستاها مراتع گدوک بخش ثبتی 13 شاهی سابق (قائمشهر) استان مازندران است.
5) سرپرست وقت دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور طی نامه شماره 42/17729 سال 1378 مرز دو استان درمحور گدوک با بهره گیری از نقشه مصوب یک دویست و پنجاه هزارم سال 1372 هیئت وزیران بر روی نقشه یک پنجاه هزارم مشخص کرده بطوریکه تمام تأسیسات مستقر در محور یادشده در محدوده استان مازندران قرار می گیرد. 6) به استناد نامه شمار 42/76/م سال 1386 وزارت راه و ترابری راهدارخانه گدوک (کاروانسرای شاه عباسی) در اختیار آنهاست.
7) دفتر تقسیمات کشوری طی نامه شماره 98201/1/4 سال 1380 به کمیسیون سیاسی و دفاعی هیئت وزیران، ارسال شده تأسیسات مستقر در حدفاصل شهرستانهای فیروزکوه و سوادکوه در استان مازندران قرار می گیرد.
8) در نهایت امر وزارت کشور در آخرین نامه ارسالی کاروانسرای گدوک را جزو استان تهران اعلام می کند.
نکته اول؛ در مقطعی وزارت تعاون و در مقطعی دیگر سازمان اوقاف مدعی مالکیت کاروانسرای گدوک شدند!!
نکته دوم: هيئت وزيران بنا به پيشنهاد سازمان ميراث فرهنگی به استناد قانون برنامه توسعه چهارم اقتصادي، حق استفاده و بهرهبرداري از کاروانسرای گدوک را به صندوق احيا و بهرهبرداري از اماكن و بناهاي تاريخي – فرهنگي، واگذار كرد!!!
همه این مناقشات با این پاسخها توجیه می شود؛
1) میراث فرهنگی استان مازندران اعلام کند چون در حوزه استحفاظی آنها نیست کاری از دستشان بر نمی آید.
2) سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و اداره راه و شهرسازی استان مازندران به علت در اختیار داشتن کاروانسرای گدوک مدعی مالکیت کاروانسرا باشند.
3) میراث فرهنگی شهرستان سوادکوه هم اعلام کند؛ هر زمان که اداره راه تخلیه کنند ما آماده مرمت و بازسازی هستیم، فارغ از اینکه مالکیتش برای چه کسی است، طرحی که به فرماندار هم داده شده!
4) سرپرست راه و شهرسازی سوادکوه اظهار کند؛ اگر ما نبودیم کاروانسرای گدوک تا به حال تخریب شده بود و حفاران غیرمجاز آنجا را ویران کرده بودند.
5) معاون میراث فرهنگی استان مازندران بگوید؛ ما حتی سرمایه گذار خصوصی هم برای احیاء کاروانسرای گدوک معرفی کردیم، موراد موافقت قرار نگرفت!
6) مدیر روابط عمومی راه و شهرسازی استان مازندران هم بفرمایند؛ ما در حال انتقال راهدارخانه به محل جدید در شورآب هستیم که نیازمند اعتبار است.
همه این اتفاقات باعث شده کاروانسرای گدوک بدون تابلو، بدون اجازه بازدید، بدون متولی و … به زودی برای همیشه تخریب شود.
ته نویس: برای گرفتن و خواندن اطلاعات بیشتر درخصوص کاروانسرای گدوک به گزارش اصلی درخصوص پیشینه و معماری کاروانسرا مراجعه شود.
همسفران
با ما همسفر باشید
ممنون از اطلاعات جالب و مفیدی که در مورد این بنا در اختیارما قرار دادید.
عدم مسئولیت پذیری، مسئولان(!!!)باعث نابودی میراث ما شده… امیدواریم کاری صورت گیرد
شهریار: سپاس ، من هم امیدورام ، تلنگری باشد برای میدران شاید اقدامی کنند
ما كي ميخوايم بفهميم كه براي مرمت و احياي يك بنا نيازي به تملكش نيست؟؟؟؟ ما كي بايد بفهميم كه همه ي كشورهاي دنيا سازمانها و نهادها يه اعتبار مختص سرمايه هاي سرزمينشون در نظر ميگيرند كه صرف مرمت بناها و آثار تاريخي و توسعه فرهنگي ميشه! كي بايد درس بگيريم از اينهمه اشتباهي كه مرتكب شديم؟؟ كي ميخوايم به منشورهاي بين المللي كه در خصوص بناهاي تاريخي امضا كرديم عمل كنيم؟
من خيلي متاسفم براي خودم و فرزندان ايران كه بيشترين داشته ها رو داريم و به دست خودمون همه شون رو نابود ميكنيم 🙁
ممنون آقاي شهريار. شايد تلنگري باشه پستهاي شما 🙁
شهریار: خیلی از مردم ما می فهمند و می دانند !! اما آنهایی که قرار است کاری بکنند ، نمی دانند و خودشان را به نفهمی می زنند
تشکر گرامی
قطار زندگیست هر ایستگاهی ناخواسته کسی پیاده میشود وکسی سوار
خوشا بحال انانکه سبک بارند
شهریار: روانشان شاد و یادشان گرامی
باسلام.بسیار سپاسگزاریم بابت اطلاعاتی که از این بنا دادید و ممنون بابت این تصاویر غم انگیز…واقعا حیف که قدردان میراث گذشتگانمون نیستیم…
یاحق…
شهریار: سپاس از نگاه و توجه شما
درود بر شما
به امید اینکه همه ما ایرانی ها از من تا مسئولین قدر این بناهای تاریخی و میراث اجدادمون رو بدونیم و از اونها حفاظت کنیمو براش ارزش قائل بشیم. وبلاگ زیبایی دارید جای تقدیر و تشکر داره. به وبلاگ ممن هم سر بزنید خوشحال میشم از نظرات شما بهره مند بشم.
موفق و پایدار باشید.
شهریار: سلام و سپاس از دعوت شما
سلام
ناراحت کننده است. افسوس و صد افسوس.
از اطلاع رسانی تون متشکرم.
شهریار: درود، امیدوارم روزی برسد که افسوس نخوریم و افتخار کنیم !
سلام بر شما…
یادتونه می خواستن طرح مرمتش رو بندازن گردن من؟ جالبه هر دو استان هم پیشنهاد دادنش هم مازنداران و هم تهران. اما هیچکس موضوع زنده موندن رضاخان رو برام فاش نکرد الا شما…
شهریار: سلام ، چرا گردن شما ، این را هم من نمی دانستم !!
با سلام سایتی در زمینه جهانگردی تاسیس کرده ایم
اگر امکان دارد ما را در وبلاگ خود در قسمت لیتک دوستان بیفزایید اگر هزینه هم داشته باشد در صورت امکان پرداخت میکین با تشکر
http://www.agencytravel.ir/
شهریار: سلام و درود ، دوست عزیز ، تا آنجا که من دیدم ، هنوز سایت تکمیل نشده و برخی قسمتها غیرفعال است. در صورت تکمیل ، در خدمت شما هستم.
امیدوارم در راه پیش رو ثابت قدم باشید و موفق
سلام . وبلاگ جالبی دارید ولی ب نظر من همون بهتر که خیلی از جاهای ایران ناشناخته بمونه چون خیلی از مردم ما هنوز فرهنگ سفر رفتن و حفظ و نگهداری میراث فرهنگی و طبیعی کشورمون رو ندارند ….
راستی شما هم عضو سی اس هستید ؟ 😉
شهریار: سلام و سپاس از مهر شما، اما به نظر من اطلاع رسانی به همراه فرهنگ سازی باید انجام شود.
سی اس به چه معنی است؟؟
سلام و سپاس..نمیدانم چرا یاد قصه یوزپلنگ ایرانی افتادم.!!!!!
شهریار: سلام بر شما، اوضاع ایران همه جا یک رنگ است
درود دوست خوبم شاد وپیروز باشی…
شهریار: سلامت باشید ، استاد پژوهشگر عزیز
سلام
با متن روستای سیمکان در یک نگاه آپم بیای خوشحال میشم..[گل]
[گل]خطه ما مهد نکو مردم است دشت زر خیزست و نامش جهرم است[گل]
شهریار: دیدم و لذت بردم ، سپاس
با سلام
با توجه به اينكه از خواندن مطالب وب شما بهره فراوان برده ام لذا شما را به جمع دوستانم افزودم …
شهریار: سلام و سپاس ، شما نیز با افتخار در فهرست دوستان قرار گرفتید
با درود فراوان ؛
جناب شهریار گوش شنوایی نیست و مدیریت کشور تعلق خاطری به میراث مان نشان نمی دهد چون اصلا آگاه نیست!
شهریار: درود بر شما ، می شنوند و می دانند ، اما چون سودی برایشان ندارد ، دست به کار نمی شوند ، همین
با سلام و احترام
مژده به دوستداران وبلاگ گردشگری ایران
وبلاگ گردشگری ایران در جهت ارتقای گردشگری ایران به سایت تبدیل شد
از دوستان عزیز دعوت میکنیم که در سایت ما حضور پیدا کنند و در صورت لازم انتقاد و پیشنهادات خود را در جهت بهبود سایت ارائه نمایند
با تشکر
مدیران سایت فلاح و مرادی
شهریار: سلام و خدا قوت و تبریک فراوان
آقا شهریار سلام یه سوال راجع به تور اسفندگان دارم آیا تور یک برنامه سه روزه است یا اینکه ما یکی از این سه روز را باید انتخاب کنیم؟
شهریار: این برنامه در 3 روز مجزا تکرار می شود، انتخاب با شماست
دوست خوبم سلام
خیلی جالب بود
نشریه بهار نارنج دی ماه و بهمن ماه نیز منتشر شد
جهت دانلود تشریف بیارین.ممنون
شهریار: سلام و سپاس از اطلاع رسانی شما
لطفا درباره کاروانسرای رینه اگر اطلاعی دارید بگید
شهریار: خیر اطلاعاتی ندارم