آرامستانها و حکومت، روایت این روزها
1) این عکس را در دهه 80 در یک آرامستانِ قدیمی در شهر بابلسر گرفتم، پارادوکس عجیبی بود این تابلوی راهنما … همه چیز به یک سمت ختم می شد!
2) این روزها، خیزشها و اعتراضات، پیرامون آرامستانها شکل می گیرد، پیرامونِ آرامگاه افرادی که در این پنجاه روز، جان خود را از دست داده اند و حاکمین وقت به دنبال حصاری هستند برای عدم ورود به آرامستانها و جلوگیری از برگزاری مراسمهای چهلم …
3) بیش از دو دهه، بخشی از زندگیم را به آرامستانگردی اختصاص دادهام و در تلاش بودم روایتی متفاوت از آرامستانها برای مردم بازگو کنم، اما انگار این بار خود مردم می خواهند روایتگر آرامستانها باشند، روایتی جدید از خفتگان … روایتی که سرانجام آن در حال حاضر نامشخص است، اما امید و اطمینان داریم که روزهای روشن خواهند رسید …
4) پارادوکسهای تابلو فقط به همین عکس ختم نمی شود، اینجا ورودی آرامستان امامزاده ابراهیم معروف به امامزاده ابوجواب است. اولین و قدیمی ترین اثر ثبتی شهر بابلسر که ناصرالدین شاه در سفرنامه های خود از آن یاد کرده است. اما پارادوکسها؛
1) امامزاده سیدابراهیم در جنوب شرقی میدان بلال شهر بابلسر قرار دارد، میدانید گشت ارشاد مجسمه بلال را با حجاب کرد!! دقیقا در سال 1398 مجسمه بلال را که بخشی از بدن و پای او نمایان بود، با گچ سفید پوشاندند! یعنی بدن سیاه بلال 1400 سال پیش هم آنها را تحریک می کرد!
2) باورمندنان به این آرامستان معتقد هستند؛ که ابراهیم ابوجواب در اینجا به خاک سپرده شده است! اما همه می دانیم که سید ابراهیم مُجاب فرزند محمد عابد و نوه امام موسی کاظم است. او اولین سیدفاطمی است که در کربلا ساکن و در همان جا دفن شده است. وی اولین خادم حرم امام حسین بود. راویان دروغ همیشه در تاریخ بوده اند …
3) در شهر شیراز و کرمان هم آرامگاههای به همین نام است! و معتقد هستند؛ وی در آنجا دفن شده! … روایتِ گذشتگان ما همیشه درست نیست، حتی روایتهای مکتوب… دیگر مردم آگاه شدهاند، روایتهای جدید در حال نوشتن است …
4) آرامگاه ابراهیم مجاب در قسمت شمال غربی حرم امام حسین بود حرمی به نام؛ مقابر علویین، اما در طرح توسعه حرم (سال 1392) که با مشارکت ایران انجام شد، مقبره در رواق غربی قرار گرفت! امکان جابجای قبرها فراوان است، حتی به چشمهای خود اعتماد نکنید …
5) جهتِ سنگ مزار مدفونین در این آرامستان هم جالب است، هر کدام به یک جهت؟! هر کسی می تواند هر اعتقادی داشته باشد حتی سنگ قبر
6) میدانید نام قدیم بابلسر، مشهدسر بوده و این نام برگرفته از روایت دیگری مرتبط با همین امامزاده است؛
تولیت سابق امامزاده ابراهیم (حجتالاسلام روح الهی) چنین نقل می کند؛
ابراهیم ابوجواب توسط حاکمین وقت کشته می شود، سرش بریده و به دریا انداخته شده و بدنش بعد از چند وقت توسط مردم دفن می شود، پس از مدتی دریا سر امامزاده را پس می دهد و مردم سر را کنار بدن دفن می کنند از این روز به بعد به خاطر اینکه سر شهادت داد که متعلق به بدن دفن شده است این منطقه مشهدسر نام گرفت !
7) برخی هم بر این باورند که بدن در مشهد دفن شده و برخی هم می گویند؛ پیکر بی سر در روستا ناجر کجور (توابع آمل) به خاک سپرده شده، چقدر روایتهای متفاوت … نتیجه گیری با شما
ته نویس1) این روزها، اتفاقات پیرامون آرامستانها شنیدنی و دیدنی است و حتی تاثیرگذار در تاریخ ایران، سنگمزارها نیز متفاوت شده و نشانگر باوری دیگر از مردم این سرزمین، از این پس تورهای آرامستان گردی باید به نحوی دیگر نوشته و اجرا شود … به روزهای روشن و بهتر امیدواریم.
ته نویس2) درباره این امامزاده و آرامستان و نام هنرمندانی که در خلق این اثر ارزشمند تلاش کرده اند، در آینده نزدیک بیشتر خواهم گفت، از الحاقات و مرمتهای غیراصولی که به این بنا آسیب فراوانی زده تا خانم دبیر اعظم حسنا از اولین شهرداران زن ایران و شهردار شهر بابلسر
ته نویس3) سادات مجابی از سادات سرشناس شهر قزوین هستند و البته یک حُسینیه در میدان قزوین تهران هم دارند به نام حسینه حاج سیّدعبّاس مُجابی یا عبّاسیّه غرب طهران