تورهای سفرنویس

tour-image

عضویت در سفرنویس

register-image
register-image

خانه محمد ظهیری کجاست؟ عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)

محمد ظهیری کیست؟ خانه محمد ظهیری کجاست؟ شهرداران تهران بعد از انقلاب کجا اقامت داشتند؟ عمارت اقدسیه کجاست؟ خانه اقدسیه یا منزل شهردار تهران چه سرانجامی خواهد داشت؟ چرا خانه شهرداران تهران باید تخریب شود؟ چه کسی یا کسانی پشت این تخریب هستند؟ چرا دسترسی به اطلاعات این عمارت بسته شده است؟ و …

خانه محمد ظهیری عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)
خانه محمد ظهیری عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)

محمد ظهیری کیست؛
محمد ظهیری فرزند عبدالحسین ظهیری (فرش فروش) در 23 اسفند سال 1299 در ملایر متولد شد. محمد ظهیری پس از انجام تحصیلات ابتدایی و متوسطه وارد دانشکده کشاورزی کرج شد و لیسانس در رشته کشاورزی عمومی و آبیاری گرفت و به استخدام شهرداری تهران در آمد و به اداره لوله کشی آب تهران منتقل شد.

عبدالحسین ظهیری، نفر اول سمت چپ در باغ ظهیری ملایر
عبدالحسین ظهیری، نفر اول سمت چپ در باغ ظهیری ملایر

چندی نیز در فرانسه در امور آب مشروب و فاضلاب مطالعه و بررسی نمود و پس از تشکیل سازمان آب تهران، مدیر اداری آن سازمان شد. در سال 1342که حسنعلی منصور نخست وزیر وقت، وزارت آب و برق را تاسیس و مهندس منصور روحانی را در راس آن قرار داد، محمد ظهیری به معاونت آن وزارتخانه منصوب شد و به ترتیب معاون اداری و معاونت پارلمانی آن وزارتخانه را عهده دار بود.

مذاکرات مجلس شورای ملی درخصوص انتخای معاون وزیر آقای محمد ظهیری
مذاکرات مجلس شورای ملی درخصوص انتخای معاون وزیر آقای محمد ظهیری

منصور روحانی قزوینی، وزیر آب و برق در سال 1325 کارمند اداره لوله کشی شهرداری تهران بود، دو سال از کار او در این اداره گذشته بود که شورای فرهنگی بریتانیا در سال ۱۳۲۷ ه خورشیدی آمادگی خود را برای پرداخت هزینه سفر مطالعاتی منصور روحانی و عزیز الله کهکشان در یونیورسیتی کالج دانشگاه لندن اعلام کرد. رییس این شورا در آن زمان وی.ئی.بلومفیل V.E.Blomfiele بود. محمد خلعتبری، شهردار وقت تهران از شورای فرهنگی بریتانیا خواست تا دو مهندس دیگر یعنی محمد ظهیری و تقی سرلک را هم برای این سفر مطالعاتی بپذیرد، اما ظاهرا فقط روحانی و کهکهشان در سال ۱۳۲۷ ش عازم انگلستان شدند.

محمد ظهیری
محمد ظهیری

سازمان آب تهران در سال ۱۳۳۴ ش برای ده نفر از کارکنان خود تقاضای اعطای نشان از طرف محمدرضا پهلوی کرد که منصور روحانی در ردیف اول قرار داشت. شاه نشان درجه چهارم تاج را در چهارم آبان، روز تولدش، به روحانی هدیه کرد. عزیزالله کهکشان و محمد ظهیری نیز در شمار دریافت کنندگان این نشان بودند.
نکته) مهندس محمد ظهیری از موسسین اولیه کانون مهندسین ایران بوده و طبق اسناد در همان سالهای بدو تاسیس مبلغ 40000 به کانون جهت خرید عمارت کانون کمک کرده است.
محمد ظهیری پس از زلزله فرودین سال 1356 در ناغان چهارمحال بختیاری از طرف بانو فرح پهلوی به عنوان مسئول بازسازی مناطق زلزله زده چهارمحال بختیاری منصوب می شود.

بازدید بانو فرح پهلوی از ناغان
بازدید بانو فرح پهلوی از ناغان

وی قریب ده سال در سمت معاونت آب و برق انجام وظیفه می نمود تا در سال 1350 به استانداری استان بنادر جنوب و بندرعباس که بعدا هرمزگان نام گرفت، رسید. ظهیری در برنامه های دولت در عمران جنوب فعالیتی داشت و در اسکله سازی و تشکیل سازمان آب بندرعباس و سدسازی تلاشی از خود بروز داد. در عمران و آبیاری جزیره ابوموسی نیز سهمی داشت و مدتی مدیر عامل خانه بازرگانی ایران و اسپانیا بود.
می گویند؛ تنها عامل اتقال برق از جنوب کشور به ملایر و حومه حاصل خواست و پیگیری های مجدانه مهندس ظهیری بود، طوری که خطوط انتقال برق از جنوب ابتدا به ملایر، بعد به پایتخت رسید!
مهندس محمد ظهیری در سال های آخر حیات، اقدام به ساخت یک پروژه بزرگ به عنوان بنیاد فرهنگی فرشچی ، مشتمل بر فرهنگسرا، کتابخانه و سالن همایش در زادگاه پدری خویش باغ ظهیری (در انتهای خیابان شهید رجایی) نمود، وی جهت تامین هزینه های ساخت بنای فرهنگسرا، ویلای خود در نوشهر را نیز پشتوانه مخارج موقوفه خویش تعیین کرد.

محمد ظهیری در زمان افتتاح باغ ظهیری
محمد ظهیری در زمان افتتاح باغ ظهیری

کلنگ زنی فرهنگسرا با حضور مسئولین وقت انجام شد و یک پارچه نیز بالای درب باغ ظهیری، جهت اختصاص این ملک به فرهنگسرا نصب گردید، در آن سال ها (۱۳۸۸-۱۳۸۷) تیتر صفحه اول بسیاری از جراید و مطبوعات این بود: بزرگترین فرهنگسرای غرب کشور در ملایر ساخته میشود. که البته این فرهنگسرا به علت مرگ محمد ظهیری در سال 1389 متوقف و به سرانجام نرسید!
محمد ظهیری هیچگاه ازدواج نکرد و تمامی اموال خویش را وقف عام نمود و تنها بازمانده این خاندان، خواهر ایشان؛ بانو فروغ ظهیری است.

بانو فروغ ظهیری (خواهر محمد ظهیری) مدیر دبیرستان هفده دی در شرکت فرش ملایر سال 1348
بانو فروغ ظهیری (خواهر محمد ظهیری) مدیر دبیرستان هفده دی در شرکت فرش ملایر سال 1348

نکته) آقای شاهرخ ظهیری پدر صنایع غذایی ایران و بنیانگذار محصولات مهرام از اقوام محمد ظهیری بوده اند.
خانه اقدسیه؛
محمد ظهیری در سال 1348 خانه ای قدیمی را در اقدسیه تهران، گلستان نبش بن بست رز خریداری می کند و این خانه 1200 متری را در اوایل دهه 40 با تزئینات فراوان و منحصر به فرد بنا می کند. می گویند این خانه پس از انقلاب مصادره می شود اما برخی می گویند؛ قبل از حوادث انقلاب خانه به خانمی به نام لیلا فریدی منتقل شده است (طبق اسناد در سال 1353)

خانه محمد ظهیری کجاست؟ عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)
خانه محمد ظهیری کجاست؟ عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)

خانم لیلا فریدی طبق اسناد این ملک را در سال 1379 به شهرداری تهران واگذار می کند (البته قبل از این انتقال این خانه به عنوان محل اسکان شهرداران تهران انتخاب می شود) و این خانه می شود خانه و محل اقامت شهرداران تهران تا در نهایت امر آقای محمود احمدی نزاد به عنوان شهردار تهران انتخاب و اعلام می کند؛ این خانه اشرافی است و من در خانه خود اسکان خواهم داشت و در آنجا زندگی می کنم. خانه پیرو دستور شهردار وقت در اختیار سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران قرار می گیرد تا به عنوان یک فرهنگسرا از آن استفاده شود که تحت مدیریت یکی از هنرمندان (شهره لرستانی) به خانه هنر و محلی برای گردهمایی هنرمندان پیشکسوت تبدیل می شود و مدت کوتاهی دبیرخانه فیلم شهر می شود تا اینکه این خانه به مدیریت روابط عمومی شهرداری تهران واگذار شد.

خانه محمد ظهیری کجاست؟ عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)
خانه محمد ظهیری کجاست؟ عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)

مدیریت روابط شهرداری اعلام می کند؛ هزینه نگهداری ملک اقدسیه بالغ بر ۲۵ میلیون تومان در ماه است و بهتر است این ملک از طریق مزایده به فروش به فروش برسد. و ملک دارای ارزش تاریخی نیست و معماری خاصی هم ندارد و افراد شاخصی هم در این ملک زندگی نکردند که بخواهیم آن را نگه داریم. این ملک دارای ۳ تخته فرش واجد ارزش بود که در انبار مرکز ارتباطات شهرداری قرار دارد و هیچ وسیله ارزشی دیگه‌ای هم نداشته است.

خانه محمد ظهیری کجاست؟ عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)
خانه محمد ظهیری کجاست؟ عمارت اقدسیه (خانه شهرداران)

در نهایت امر این خانه ارزشمند که پیشینه فراوانی دارد از لحاظ مکان رویداد و خانه تاریخی به دستور شهردار وقت آقای حناچی به املاک شهرداری برای فروش و مزایده واگذار شده است. برحی از مدیران وزارت خانه میراث و شهرداری و … اعلام کرده اند این عمارت ارزش تاریخی و فرهنگی ندارد. چه کسی یا کسانی پشت این ماجرا هستند؟ چرا دسترسی به سوابق پرونده این عمارت بسته شد؟ وزارت میراث لیست ابنیه ثبت شده در فهرست آثار ملی بعد از سال 1340 را اعلام کند لطفا، شهرداری هم …. (آیندگان درباره این تفکر و تصمیم گیری، ما را سرزنش خواهند کرد)
منابع و سرچشمه های این گزارش در سفرنویس محفوظ است و عکسهای فعلی خانه از خبرگزاری ایسنا و روزنامه همشهری برداشت شده است.
اطمینان دارم، شهرداری تهران، اطلاعاتی درخصوص این ملک نداشته و به همین دلیل این عمارت را برای فوش گذاشته است.
مدیر میراث بر اساس چه مستنداتی اعلام کرده؛ مالک این خانه یک فرد نظامی بوده، لطفا مستندات
ته نویس1) این که این ملک ارزشمند است یا خیر؟ تخریب باید بشود یا نگهداری شود؟ و … به عهده شما دوستان
ته نویس 2) از دوستان ملایری خواهشمندام اگر اطلاعاتی یا تصاویری از مرحوم محمد ظهیری و خانواده ایشان دارید، ما را کمک کنید، سپاس ویژه از آقای همایون مطیعی مدیریت تارنمای ملایر بوک
1445443445_telegram کانال خبری تارنمای سفرنویس
کانال اعلام تورهای سفرنویس

اینجا را با دوستان خود به اشتراک بزارید

همسفران

با ما همسفر باشید

XHTML: امکان استفاده از این کدها وجود دارد: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>