تورهای سفرنویس

tour-image

عضویت در سفرنویس

register-image
register-image

تخریب عمارت پدری رفوگران (موسس کارخانه خودکار بیک)

عمارت تاریخی و ارزشمند موسویان (خانه پدری علی اکبر رفوگران – موسس کارخانه خودکار بیک) در بی‌خبری وزارت میراث، گردشگری و صنایع (مگص) و سایر نهادها تخریب شد. عمارتی که قرار بود، مرکز گردشگری سنتی و خانه فرهنگ شود …

تخریب عمارت پدری رفوگران (موسس کارخانه خودکار بیک)
تخریب عمارت پدری رفوگران (موسس کارخانه خودکار بیک) عکس حسین تقی زاده

پیشینه و تاریخچه عمارت موسویان:
عمارت و باغ تاریخی موسویان در زمین‌های برادران “حسین و کریم شریفی حقیقی” بنا شده بود ، برادران شریفی در قسمت شمالی همین عمارت، یک یخچال طبیعی ساخته و وقف عام کرده بودند، که شوربختانه در دهه 50 تخریب شد.
نکته 1) در شرق دروازه دولاب ، بیش از 30 یخچال طبیعی بود. که آخرین یخچال باقی مانده، در اواخر دهه 50 به نام یخچال خلیلی ثبت ملی شد و در دهه 60 تخریب و برای همیشه از صحنه روزگار محو شد.

عمارت موسویان و علی رفوگران
عمارت موسویان و علی رفوگران (عکس حسین پریچه)

بین سالهای 1310 تا 1321 عمارت مذکور توسط افرادی به نامهای یحیی کرلو ، حاج‌میرزا علی‌اف (از اعضاء اتاق تجار) ، نصرالله قانع میلانی و قربانعلی شرقی خریداری و دست به دست شد تا در نهایت امر در سال 1321 آقای علی رفوگران (پدر علی اکبر رفوگران موسس خودکار بیک در ایران) این عمارت زیبا را خریداری کردند.

عمارت موسویان و علی اکبر رفوگران
عمارت موسویان و علی اکبر رفوگران

علی رفوگران از کسبه و تجار بازار بودند، که در حوزه لوازم التحریر و … فعالیت می‌کردند و به همین دلیل در میان بازاریان به نام علی تحریریان شهره شده بودند. باتوجه به وضعیت بد اقتصادی ، در زمان جنگ جهانی دوم و شکست مالی تُجار، علی رفوگران و کاظم رفوگران (برادر) ، خانه را در سال 1323 به سیدابوالقاسم موسویان واگذار کردند.
نکته2) آقای موسویان مورد اشاره ما هیچ ارتباطی با جبهه ملی ندارد . دکتر سیدحسین موسویان (رئیس فعلی جبهه ملی ایران) از نوادگان یک حاج سیدابوالقاسم موسویان دیگر است که صرفا یک تشابه اسمی است.

تخریب عمارت پدری رفوگران (موسس کارخانه خودکار بیک)
تخریب عمارت پدری رفوگران (موسس کارخانه خودکار بیک)

مشخصات عمارت موسویان:
آدرس عمارت موسویان : استان تهران ، شهر تهران، خیابان 17 شهریور (شهباز سابق) ، بزرگراه شهید محلاتی (کمال وجودی سابق، آهنگ اسبق) پلاک 11 و 292 (شمال باغ بنیش)
مختصات جغرافیایی ، آب و هوا ، نقشه و … عمارت موسویان :  E 51″26’50   N 35″40’22
ارتفاع از سطح دریا عمارت موسویان:  1145 متر
دوران اثر : به احتمال فراوان، اواخر قاجار
امکان بازدید عمارت موسویان: شوربختانه به دلیل تخریب ، امکان بازدید دیگر وجود ندارد.

جداره شمالی عمارت موسویان قبل از تخریب
جداره شمالی عمارت موسویان قبل از تخریب (عکس حسین پریچه)

این عمارت فاخر در دو طبقه حدودا 200 متری ، در زمینی به مساحت 1200 مترمربع بنا شده بود، جداره شمالی با پنجره های جناغی روشنایی عمارت را تامین می‌کرد در ضلع جنوبی خانه یک باغ با بیش از 30 اصله درخت مثمر و غیر مثمر فضای سبز دلنشینی را ایجاد کرده بود در حیاط جنوبی یک حوض و استخر حدودا 20 متری قرار داشت و دو عمارت سرایداری در بخش غربی عمارت بود.

عمارت سیدابوالقاسم موسویان
عمارت سیدابوالقاسم موسویان

جداره جنوبی با کاشی‌های معرق مزین شده بود و سرستونهای عمارت متاثر از دوره هخامنشی ، شبیه ستونهای گاو دو سر کاخ آپادانای شوش گچبری شده بود و در بالای بالکن شرقی یک نماد فروهر خودنمایی می کرد.
نکته 3) واقعا چطور مالک یا مالکین درختان این باغ را خشک کرده اند؟ و مدیران شهری کجا بودند یا هستند؟

خانه باغ عمارت سیدابوالقاسم موسویان
خانه باغ عمارت سیدابوالقاسم موسویان سال 1398
خانه باغ عمارت سیدابوالقاسم موسویان 1403
خانه باغ عمارت سیدابوالقاسم موسویان 1403

داستان تخریب عمارت موسویان:
مالک این خانه، سیدابوالقاسم موسویان، که به فکر حفاظت عمارت بودند، در اوایل دهه 80 چندین مکاتبه با نهادها و سازمانهای مربوطه کردند و خواستار تبدیل این عمارت زیبا به مرکز گردشگری سنتی ، خانه فرهنگ ، تالار ، مرکز اقامتی و … شدند. آقای محمود احمدی نژاد، به عنوان شهردار تهران هم دستور مساعد برای این خانه را داد اما …

عمارت سیدابوالقاسم موسویان قبل از تخریب
عمارت سیدابوالقاسم موسویان قبل از تخریب

اما این خانه در طرح تفصیلی تهران به عنوان بنای ارزشمند لکه‌گذاری نشده بود و وزارت میراث، گردشگری و صنایع (مگص) هم اصلا این خانه را شناسایی نکرده بود و عوامل شهرداری تهران بدون استعلام رسمی از این وزارتخانه ، مجوز تخریب و نوسازی آن را صادر کرد و حالا قرار است در جای خالی این عمارت نفیس ، یک برج تجاری مسکونی با چندین طبقه ساخته شود.

عمارت سیدابوالقاسم موسویان بعد از تخریب
عمارت سیدابوالقاسم موسویان بعد از تخریب

پرسش نهایی این است که متولی میراث این سرزمین کیست؟ و آیا آقای سیدرضا صالحی امیری که هیچ سابقه کاری و تخصصی در حوزه گردشگری و میراث ندارد و صرفا در شهرداری که مجوز تخریب همین ملک را صادر کرده، مشغول بوده، می تواند آینده روشنی برای میراث این سرزمین باشد؟

سیدرضا صالحی امیری
سیدرضا صالحی امیری

ته نویس) تمامی اسناد و مکاتبات و … در آرشیو سفرنویس موجود است.
ته‌نویس آخر) این گزارش پیرو رسم سفرنویس، بدون اجازه و با افتخار تقدیم می شود به عالیجناب عکاس السلطنه سیدمحدحسین تقی زاده سرتان سلامت، دلتان شاد.

اینجا را با دوستان خود به اشتراک بزارید

همسفران

  1. 😢 واقعا صد حیف از این اب و خاک تاریخی که با بی رحمی از بین میره.حیف این خانه زیبا.من بچه همین کوچه و محله ای هستم که این خونه زیبا قرار داشت،همیشه اررو داشتم داخل این خونه رو ببینم.چون از بیرون هم مشخص بود که داخلش خیلی زیباست.چه جوری دلشون امده که به جای مرمت،این عمارت زیبارو از بین ببرن.

  2. باسلام.اسار باستانی که خوب ه .از هرچی فکرش می کنید.باید باشه،.🤏🤫

  3. واقعا جای تاسف داره که میراث قدیمی ما رو اینطوری دست افراد نالایق و نادان می سپرن. دوستان نگران نباشید الان جای این عمارت به این زیبایی، آسمان خراش زشت و بی قواره و بتونی بنا می کنن و هر سال مدعی اند که چرا هوای تهران گرم و گرم تر میشه.

  4. مایه تاسف همچین آدمای نالایق و کوتاه فکری مسئول هستن و برای تخریب همچین سرمایه ملی تصمیم میگیرند
    خدا نبخشتتون
    آه ملت پشت سر همچین آدمای منفعت طلبیه بی غیرت ها

  5. همچین آدمایی رو که انقدر بی وجدانن باید گردن زد
    واسه یه مملکت یه کوتاه فکری مثل این آقا باید تصمیم بگیره و سرمایه و آثار ملی این کشور تخریب بشه لعنت خدا به شما
    امیدوارم این سایت شهامت گذاشتن همچین انتقاداتی رو داشته باشه

با ما همسفر باشید

XHTML: امکان استفاده از این کدها وجود دارد: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>