شهر لاهیجان
نامهای دیگر: لاهیگان، شهر ابریشم، دارالاماره، دارالامان
پیرامون نام (وجه تسمیه):
شهر ابریشم؛ عدهای معتقداند این نام ریشه در ویژگی اقتصادی این شهر دارد. به گونهای که واژهٔ لاهیجان عربیشدهٔ لاهیگان است و لاهیگان مرکب است از لاهیگ +ان (لاهیگ = بافتنی و ان = پسوند مکانی) و به معنی مکان یا شهر بافندگان یا نساجان یا ابریشمبافان است. در تجزیهای دیگر، لاه در پارسی میانه به معنای ابریشم است و در برهان قاطع به معنای پارچهٔ ابریشمی سرخ آمدهاست و جان پسوند مکان است. در نتیجه لاهیجان به معنای «شهر ابریشم» است. اشپیگل محقق آلمانی در کتاب «حملات روسیان به سواحل کرانه خزر» نام لاهیجان را به معنی «شهر ابریشم» میداند. لاه به معنی ابریشم است و یج و ج پسوند نسبت است مانند یوشی و یوشیج و یا لار و لاریج. در نتیجه لاهیج به معنی ابریشمی است و ان پسوند مکان. در نتیجه لاهیجان به معنی مکان ابریشمی است.
انتساب به لاهیج بن نوح؛ در افسانهها بنای شهر لاهیجان به لاهیج ابن سام ابن نوح نسبت داده میشود ولی در جغرافیهای اولیه عربی هیچ ارجاعی به این مسئله وجود ندارد.
دارالاماره؛ این شهر در گذشته در دورانی از استیلای اعراب و سیطرهٔ خلافت دارالاماره یا دارالامان هم نامگذاری شده بوده که به تدریج بار دیگر نام ایرانی خود را بازیافته، نخست لاهیجان المبارک و سپس لاهیجان خوانده شدهاست.
پیشینه و تاریخچه :
شهر لاهیجان در قرون سوم تا پنجم هجری در محل روستای فعلی چفل، در میانهٔ راه امروزی بازکیاگوراب به سیاهکل قرار داشت و از قرن پنجم کم کم به محل امروزی انتقال یافت و از ابتدای قرن ششم هجری تبدیل به مرکز حکومت سادات مویدی شد و سپس ناصروندان بر آن چیره شدند. از قرن هشتم، سادات کیایی حکومت خود بر لاهیجان را آغاز کردند و دوران شکوه لاهیجان دوران حکومت کیاییان است
اطلاعات جغرافیایی:
الف) مختصات جغرافیایی ، آب و هوا ، نقشه و … :
ب) ارتفاع از سطح دریا : 4 متر
ج) روستا ها :
مردم شناسی و جامعه شناسی :
1) جمعیت شهر : ۹۴،۰۵۱ نفر
2) زبان و گویش : فارسی با گویش گیلکی
3) مذهب :
4) آیین ها ، سنتها ، آداب و رسوم و … :
5) ره آورد (سوغات) :
الف) صنایع دستی :
ب) شکمی :
جاذبه های گردشگری :
1) اماکن و جاذبه های طبیعی :
2) آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی :
آرامگاه کاشف السلطنه (موزه تاریخ چای ایران) شماره ثبت 1769 واقع دراستان گیلان، شهر لاهیجان، انتهای خیابان کاشف شرقی، بعد از میدان دکتر حشمت، در میان خیابان شهید هاشمی نژاد و کاشف شرقی
حمام گلشن (شماره ثبت ملی 1442) استان گیلان، شهر لاهیجان، میدان وحدت (چهار پادشاهان، محله میدان)، ضلع جنوب غربی میدان، خیابان سردار جنگل (حافظ جنوبی سایق) درب کوچه از صلع جنوبی داخل کوچه (در حال تخریب)
3) میادین و خیابان های مشهور :
4) سایر :
سرشناسان :
1) ادبی :
بیژن نجدی
2) سیاسی :
آقا محمدخان قاجار قوانلو کاشف السلطنه (زادروز 1/1/1244 شهر تربت حیدریه، سالمرگ 31/1/1308 ) معروف به پدر چای ایران
3) مذهبی :
4) هنری :
غفور گنجه ای (زادروز 1296 در شهر لاهیجان، سالمرگ 1383/6/28) معمار و مخترع لاهیجانی
* پیش شماره تلفن :
* شماره پلاک ماشین :
* تارنما ها :
این صفحه هنوز به صورت ریزبینانه ،سفرنویسی نشده است
همسفران