تبدیل آخرین اثر ثبتی پایتخت به ویرانه (خانه معین التجار بوشهری)
خانه معینالتجار بوشهری شهریور 1391 در آخرین همایش ملی شورای عالی سیاستگذاری ثبت آثار که در استان البرز برگزار شد به فهرست ثبت ملی اضافه شد و بعد از آن تاریخ هیچ خانه دیگری از تهران در این فهرست جای نگرفت. حالا با گذشت نزدیک به دو سال این خانه ارزشمند در حال ویرانی است و قسمتهایی از دیوار شرقی آن به تازگی تخریب شده است. خانه معینالتجار بوشهری که نخستین کتاب درباره خلیجفارس را در دوران معاصر نوشت در خیابان لالهزار و در کوچه بوشهری قرار دارد.
در پنجمین همایش شورای سیاستگذاری آثار، ۲۶ اثر از استان تهران شامل آثار و محوطههای تاریخی، تپههای تاریخی و مکان رویداد به ثبت رسید.
همچنین شورای اسلامی شهر تهران «یک فوریت طرح الزام شهرداری تهران» به تملک خانه تاریخی «حاج معینالتجار بوشهری» پدر معنوی خلیج فارس واقع در خیابان لالهزار و نامگذاری آن به نام «خانه خلیج فارس» را مصوب کرده بود. در رأیگیری برای این مصوبه، یک فوریت این طرح با 17 رأی به تصویب شورای شهر رسید و قرار شد، خانه تاریخی «معینالتجار بوشهری» توسط شورای شهر تملک و با نام خانه «خلیج فارس» نامگذاری شود.
در جریان رایگیری این طرح، علی صابری – عضو شورای شهر – بهعنوان موافق با اشاره به اهمیت جنبههای فرهنگی و هنری، گفت: اگر از عناصر هنری و فرهنگی مانند موسیقی سنتی و غذاهای محلی در این خانه استفاده شود، میتواند سبب جذب بیشتر گردشگران به این خانه متناسب با نامگذاری آن شود. در همان جلسه احمد مسجدجامعی، رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه «خلیج فارس» بهنوعی تبلور هویت ایرانیان است، گفت: وقتی چند سال پیش نشریه «نشنالجئوگرافی» نام خلیج فارس را تحریف کرد و کشورهای عربی از آن حمایت کردند، موجی از سوی ایرانیان و ایراندوستان جهان در حمایت از خلیج فارس به راه افتاد که درنهایت، یک روز به نام «خلیج فارس» نامگذاری شد.
از اینرو، میتوان درک کرد که خلیج فارس دارای چه اهمیتی برای ماست. احمد دنیامالی، یکی دیگر از اعضای شورای شهر نیز این طرح را مناسب ارزیابی کرد و گفت: باید همه املاک ارزشمند، میراثی، تاریخی و خانههای بزرگان را مشخص و با اولویتبندی، نحوه تملک و حفاظت از آنها را در برنامه پنج ساله مشخص کنیم.
او با اشاره به ورود دلالان به جریان خرید این خانهها که باعث افزایش هزینه تمامشده میشود، افزود: باید فرآیندی را برای تملک و بهرهبرداری این املاک مشخص کنیم. همچنین شهرداری بهتنهایی نباید موظف به حفاظت از این خانهها باشد، بلکه سایر دستگاهها مانند میراث فرهنگی نیز باید به این موضوع ورود کنند.
حق استفاده از این مطلب متعلق به روزنامه فرهیختگان است و هرگونه دخل و تصرف در آن پیگرد قانونی دارد.
گزارش کامل خانه معین التجار بوشهری را در اینجا و اینجا بخوانید.
همسفران