تورهای سفرنویس

tour-image

عضویت در سفرنویس

register-image
register-image

معین التجار بوشهری

حاج محمدآقا بوشهری ملقّب به معین­ التجار بوشهری و مشهور به حاج محمد دشتی (متولد 1238ه خورشیدی در بوشهر، مرگ 1312 در تهران)
آثار و اماکن مرتبط با معین التجار بوشهری:
خانه معین التجار بوشهری آدرس: استان تهران، شهر تهران، خیابان لاله­ زار، کوچه بوشهری، پلاک 7

آثار و اماکن با ارتباط کم معین التجار بوشهری:

وقایع و اتفاقات مربوطه معین التجار بوشهری:

زندگی نامه معین التجار بوشهری:

معین التجار بوشهری
معین التجار بوشهری

پدر  معین التجار بوشهری حاج محمدرحیم دهدشتی از تجار و اعیان بوشهر (اصالتاْ کهگیلویه ای) بود، معین التجار بوشهری به علت ورشکستگی پدر جلای وطن می کند، مدتی در نجف در حرم حضرت امیر به شغل کفش­داری زوّار مشغول بود. سپس به بوشهر بازگشت و در دستگاه حاج محمدمهدی ملک التجار مشغول کار شد، در سال 1266 به بغداد رفت و کار تجارت را پیشه کرد.
معین التجار بوشهری به بوشهر بازگشت و از ملك التجار سوم، حدود 400 هزار روپيه سهم ملكي جان را گرفت و در كنار وي به امر تجارت پرداخت.معین التجار بوشهری به مدت 8سال (1317 تا 1325 ق) رئيس التجاري بوشهر بود و به «سلطان اقتصاد جنوب» ملقب شد. ثروت واقعي او در اطراف اهواز و خليج فارس سر به يك ميليون تومان مي­زد.
معین التجار بوشهری در دستگاه ناصرالدين­شاه از قدرت و نفوذ زيادي برخوردار بود و توانست از اين جايگاه خود استفاده كرده و امتيازات زيادي بگيرد كه از جمله آنها امتياز «كمپاني ناصري» بود كه در 7 رمضان 1307 ق/ 28 آوريل 1890 م. به او داد و وي را به ظاهر شريك در امتياز كشتيراني كارون كرد؛ معین التجار بوشهری مي­بايست يك اسكله، يك كاروانسرا و دكاكين به قدر ضرورت بسازد؛ در رابطه با مال التجاره كشتي­ها، از بابت «بار، عدلي يك شاهي» و از بابت قماش، «عدلي صد دينار» بگيرند و البته «حجاج و زوار را معاف دارند»
معين التجار بوشهری به علت مخالفت با قوام­ا لملک شیرازی در سال 1277 به تهران آمد و قریب سی­هزار متر از باغ لال ه­زار را که امروز حد فاصل بین خیابان­های سعدی جنوبی و لال ه­زار می­باشد را از ناصرالدین­ شاه خریداری کرد و در آن چندین عمارت با شکوه بنیاد نهاد و کلیه اثاثیه و لوازم آن را از خارج وارد کرد و هر کدام از آن بناها را به یکی از فرزندان خود بخشید به طوری که در تهران هیچ بنائی به شکوه و زیبائی بناهای حاج- معین التجار بوشهریدر آن تاریخ وجود نداشت. معين التجار بوشهری در سال 1279 در سفر اول مظفرالدین­ شاه به اروپا، امتياز فروش خاك سرخ جزيره هرمز را از پادشاه گرفت.

خانه معین التجار بوشهری
خانه معین التجار بوشهری

پس از پيروزي انقلاب مشروطه و تشكيل مجلس شورا، معین التجار بوشهری يكي از نمايندگان تجار بود كه وارد مجلس اول (17 مهرماه 1285ش./17 اكتبر 1906م) شد.معین التجار بوشهری در دوره سوم مجلس شوراي ملي نیز (14 آذر 1288 تا 3 دي­ماه 1290 خورشيدي) از طرف مردم بوشهر به وكالت برگزيده شد

معین التجار بوشهری در کنار سیدضیاء الدین طباطبایی
معین التجار بوشهری در کنار سیدضیاء الدین طباطبایی

يكي ديگر از اقدامات معین التجار بوشهری در اواخر دوره قاجار- كه باز هم نشان­دهنده جايگاه سياسي و اقتصادي اوست- اين بود كه ضامن برافراشته بودن پرچم ملي ايران در نقاط جنوبي محسوب مي­شد. او در ملاك خود- كه تقريبا بيشتر قسمت­هاي جنوبي ايران از خوزستان، بندرعباس، ممسني و بوشهر را شامل مي­شد- بابت جلوگيري از جايگزيني پرچم بيگانگان به جاي پرچم ملي ايران، سالانه مبلغي حدود يكصد تومان اجاره دريافت مي­كرد.
معين التجار در سال 1304 خورشيدي موفق شد «شركت شرق» را براي دادوستد با شوروي ايجاد كند و هنگامي كه راه آهن شمال را مي­كشيدند، شركتي به نام «شركت طبري» تاسيس كرد، ولي پس از مدتي مورد خشم رضاشاه قرار گرفت و شركت را از دست داد.
پس از استقرار سلسله پهلوی، امتیازاتی که معین التجار بوشهری داشت، همه لغو شد و او نیز فعالیت سیاسی را معطوف به فرزندان خود کرد و از دورهِ هفتم به بعد یکی از فرزندان وی مقام وکالت مجلس را داشت. معین التجار بوشهری در زمان حیات خود ساختمان بزرگ و آبرومندی در بوشهر برای گمرک بنیاد نهاد.

معین التجار بوشهری در کنار امین الضرب
معین التجار بوشهری در کنار امین الضرب

معین التجار بوشهری داراي چند فرزند بود. پسران ايشان عبارت بودند از؛ آقا محمدرحيم، آقا محمدرضا و آقا محمدجواد. پسر بزرگ معین التجار بوشهری به نام محمدرحيم با لقب «معاون­ التجار» در سال 1335 خورشيدي به دليل نامعلومي در تهران خودكشي كرد. وی در جوانی با دختر حاج محمدحسن امین­ الضرب ازدواج کرد. فرزند دوم او به نام محمدرضا در سال 1275 خورشيدي متولد شد.تحصيلات خود را در تهران و اروپا به پايان رساند. او كار دولتي نپذيرفت و در كنار پدرش به تجارت ابريشم پرداخت. پسر سوم معين­التجار آقا محمدجواد معروف به اميرهمايون بود كه در سال 1277 خورشيدي متولد شد. وي نفوذ و قدرت اقتصادي و سياسي زيادي داشت. نماينده اول مردم تهران در دوره هفتم مجلس شوراي ملي بود. او كه تحصيلات خود را در تهران و اروپا انجام داده بود، به زبان­هاي فرانسه و انگليسي تسلط داشت. با دختر حاج محمدحسين امين الضرب ازدواج كرد. او بيش از برادر ديگرش محمدرضا علاقه­مند به امور سياسي بود و ملقب به «شاهزاده سوداگر» از فرزندان معین التجار بوشهری از همه مشهورتر همين امير همايون بوشهري بود.
معین التجار بوشهری پنج داماد داشت كه همگي از خاندان­هاي متنفذ و متمول زمان خود بودند. 1- علي اكبر ناظم ­التجار، 2- ميرزا محمدعلي­خان ملك­ التجار بوشهري، پسر حاج محمدمهدي ملك­ التجار سوم، 3- سيد حسين­خان آصف­ الملك، 4- محمد آقا جواهري، 5- حسن آقا، پسرحاج حسين آقا امين­ الضرب.
نخستین كتابی كه در مورد خلیج ­فارس نوشته شده مربوط به معین­التجار بوشهری در سال 1285 هجری قمری است که در این كتاب مطالب خوبی را در مورد خلیج ­فارس و اسنادی در این زمینه آورده است.

اینجا را با دوستان خود به اشتراک بزارید

همسفران

  1. کهسار بزرگی

    سلام ودرود میفرستم به روان یاک این مرد بزرگ که نمونه بارز
    وطن یرستان عصر خود بوده است
    موالی در ممسنی از ایشان بجا مانده که وراث مخالفین وی که در اجرای رای داوری سال 1322 سهامی به مورث انها توسط اقا رضا بوشهری انتقال یافته علبرغم اینکه ستاد اجرای فرمان امام (ره) حکم سر یرستی دریافت نموده ولی سهم وراث بوشهری را با کاغذ عادی به مردم می فروشندچناچه کسی از وراث در ایران باشند با این جانب ارتباط بر قرار نماید تا لا اقل اگر ورثه نیاز نداشته باشد این اموال در راه خیری صرف شود ویا به کشاورزان که مستحق ان است صلح شود

    شهریار: سلام بر شما

    1. Ba arz salam
      Man meekhastam begam ke bande naveye Haj mohamad mehdi Malek bojaar Hastam ke meedoonam ma Dar boushehr va BahmANI kheyli melk dareem.Haj Moyeen tomas ham family ma hast .
      Aya Shoma shomareh tamas careen ke man betavanam ba shama tamas begeeram.Merci
      Ali Malek
      telegram man has
      00447770*****

      شهریار؛ سلام بر شما
      اطلاعات تماس خدمت شما ایمیل شد

  2. فروهر هاشمی

    با درود و سپاس از متن مفیدی که در اختیار همگان قرار داده ای. آیا امکان دسترسی بیشتر به اطلاعات در مورد معین التجار بوشهری و ادامه فامیل ایشان وجود دارد که بتوانم به آنها مراجعه کنم.
    ممنون

    شهریار: سلام بر شما، اطلاع دقیقی ندارم

  3. فامیل مرحوم مادرم ماه جبین دهدشتی شاهرخ

    شهریار؛ سلام بر شما

  4. معین اقطاعی

    سلام مانوادگان حاج محمدآقامعین هستیم.فامیلمون معین اقطاعی امیراقطاعی هست لطفابمن ایمیل بزنید

  5. دوست عزیزوارثان ایشان درکرمان درروستای جمیل آبادبافامیل معین اقطاعی وامیری امیراقطاعی زندگی میکنن انهاهیچ اطلاعی ازین موضوع ندارند

با ما همسفر باشید

XHTML: امکان استفاده از این کدها وجود دارد: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>