علی هانیبال
آرکادی نستوویچ هانیبال یا علی هانیبال
متولد؛ 1890 میلادی یا 1270 ه خورشیدی در کشور روسیه
نام والدین علی هانیبال؛ نام پدر؛ نستور نام مادر؛کاترین
نام همسر علی هانیبال؛ زهرا قره باغی
علی هانیبال دارای دو دختر (خدیجه و …) یک پسر (ابراهیم) بود، از ابراهیم دو دختر در تهران زندگی می کنند.
نامهای دیگر : صابر علی شاه (صفتی که توسط مشاهیر علیشاهی به علی هانیبال داده شده بود)
آثار و اماکن مرتبط با علی هانیبال:
ساخت موزه آبادان در شهر آبادان و استان خوزستان (شروع ساخت 1338 ه خورشیدی، بهره برداری 1340)
ساخت موزه قزوین
امامزاده قاسم گلاب دره (محل دفن ایشان)
آثار و اماکن با ارتباط کم علی هانیبال:
علی هانیبال از موسسان «بنگاه مردم شناسی» بود این بنگاه در سال 1316 اساسنامه آن به تصويب شوراي عالي معارف رسيد و بعدها به «موزه مردم شناسی» تغییر نام داد.
وقایع و اتفاقات مربوطه به علی هانیبال:
علی هانیبال اولین نشریه تخصصی «مردم شناسی» را با همان نام «مردم شناسی» با کمک اداره هنرهای زیبا کشور در سالهای 1335 تا 1338 انتشار داد.
زندگی نامه؛ علی هانیبال در سال 1270ه خورشیدی در کشور روسیه متولد شد . آقای هانیبال از فرزند زادگان پوشکین شاعر معروف اهل مسکوی روسیه بود و به علت علاقه وافری که به زبان ، ادبیات و فرهنگ ایران زمین داشت به سرزمین ایران مهاجرت نمود و پس از تغییر دین نام «علی» را برای خود برگزید. علی هانیبال به چند زبان زنده دنیا آشنایی کامل داشت و اشعار فارسی را به خوبی در ذهن و معمولا در نطقها و سخرانیهایش به خوبی از اشعار پارسی بهره می جست. علی هانیبال مدتی در قزوین اقامت گزید و موزه ای در آنجا دائر نمود و پس از آن به شهر آبادان مهاجرت و با همیاری شرکت نفت موزه آبادان را در سال 1338 ه خورشیدی پی افکند و در نهایت موزه آبادان در سال 1340 به بهره برداری رسید.
از کارهای فرهنگی بیشمار آقای علی هانیبال می توان به پژوهش های ایشان درخصوص گردآوری بازی بچه ها ، باورها ، لالایی ها و ترانه های عامیانه اشاره کرد و تا حدی تحقیق فولکور ایران وامدار آقای علی هانیبال است. جناب آقای علی هانیبال در همکاری با چرولّي، سفير ايتاليا در ايران، از سال 1329 تا 1333 ه خورشیدی / 1954 – 1950 میلادی ، 1055 تعزيه نامه خطي را گرد آوری نمود و به کتابخانة واتيکان اهدا کرد. فهرست اين مجموعه را دو خاورشناس ايتاليايي، اتوره روسي و آلسيو بو مباچي، به صورت کتاب در 1340 ه خورشیدی 1961 میلادی در ايتاليا منتشر کردند.
در نهایت امر علی هانیبال در12 اسفند ماه 1334 به علت سکته قلبی درگذشت و در شهر امامزاده قاسم گلاب دره دفن شد که سنگ قبر ایشان تا چند سال قبل وجود داشت ولیکن اکنون آثاری از سنگ قبر نیست.
یادش گرامی و روانش شاد
عکسی قدیمی از آبادان و موزه آبادان و درخواست کمک برای پیدا کردن آرامگاه علی هانیبال (92/05/26)
منابع
بازتاب افكار ايرانيان در فرهنگ عامه نويسنده : دكتر مهدي داودي ، روزنامه جام جم، شماره 2945 به تاريخ 89/6/25 ، صفحه 11 اسناد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
نشست نگاهی دوباره به وضعیت علوم انسانی در ایران بهمن ماه 1393
فصلنامه فرهنگ مردم ، پاییز و زمستان 1387 – شماره 27 و 28 صفحه 19
ماهنامه ادبی یغما ، فروردین 1345 – شماره 213 صفحه 48
همسفران
با ما همسفر باشید
خیلی برام جالب بود
سپاس فراوان
شهریار:شما لطف دارید
سلام بر شما
آدمهایی که بیشتر و عمیق تر از زمان حال فکر می کنند همان اقلیت چند درصدی پیشرو در یک جامعه هستند.
سپاسگزارم از اینکه ما را با این مرد بزرگ آشنا کردید.
شهریار: امیدوارم بتوانم چنین بزرگوارانی که ، کمتر دیده شده اند را به مردم یادآوری کنم
سلام
با سپاس اگر توانستید با من تماسی بگیرید:
0936 159 50 25
شهریار: از اینکه با شما آشنا شدم ، خرسندم، امیدورام موفق باشید و سلامت
سلام
درباره علی هانیبال کتابی منتشر شده با عنوان: پوشکین و شیخ الاسلام دربند (انتشارات جامعه شناسان 1394)
شهریار؛ درود و سپاس اما چرا اینقدر دیر اطلاع رسانی می کنید!
سلام! سنگ قبر ایشان همچنان معلوم و مشخص است
شهریار: سنگ مزار مشخص است
سنگ مزار ایشون هنوز پا بر جاست … در ورودی امامزاده قاسم قرار داره
شهریار: سلام بر شما، بله در اینستای شما دیدم و لذت بردم، سپاس، البته پابرجا تعریف دارد رفیق، سنگ مزار قبلی کاملا تخریب شد و مسطح سازی و ادامه ماجرای غریب این سرزمین
من نوه اقای علی هانیبال هستم. تا جاییکه یادمه مقبره ایشون در فضای داخلی سالن امامزاده بود. سنگ نوشته ایشون روی دیوار داخلی صحن بود. البته اون زمان من کوچیک بودم. بعدا در نوجوانی که امامزاده قاسم رفتم دیگه نتونستم سنگ نوشته را پیدا کنم ولی از مسعولین راهنمایی خواستم که گفتند بعد از بازسازی سنگ قبر را جابجا کرده اند. ولی مقبره اصلی ایشون هنوز داخل ساختمان هست.
تاریخ فوت نمیتونه درست باشه. پدر بزرگ من تا یکسالگی خواهر بزرگ من در قید حیات بودند. خواهر من متولد ۱۳۴۴ .
سنگ قبر هست
شهریار؛ عکس لطف می کنید
سلام چقدر به شوق اومدم از پیدا کردن اطلاعاتی از پدر بزرگم. چرا اسم دختر دیگه ایشون که همیشه کنار پدر در فعالیتها و مجالس رسمی با ایشون همراهی میکردند خانم فاطمه( عاطفه) هانیبال فرزند بزرگ ایشان نوشته نشده در متن شما؟ در حال حاضر با فوت دو فرزند دیگر پدر بزرگم خانم خدیجه( خجول) و اقای ابراهیم( ممی) ، تنها بازمانده ایشان مادر من خانم فاطمه هانیبال هستند که در امریکا زندگی میکنند. متولد ۱۳۱۳. چقدر از شما ممنونم که با یاداوری از خدمات ایشان باعث خوشحالی مادرم شدید. هنوز نگفته های زیادی از ایشون هست. منهم دنبال سند شجره نامه پدربزرگم که بگفته مادرم در کتابی که در کتابخانه دانشگاه تهران نگهداری میشد خیلی گشتم.( Lady of cominavatka )حتی شناسنامه قدیمی ایشان با اسم اصلی ارکادین . که گم شده. اونطور که از مادرم شنیدم اخرین خانه پدر بزرگم در تهران قدیم منطقه شهر ری هم بعد از فوت ایشان تبدیل به موزه شد. مشتاق شناخت بیشتر ایشان هستم.
بشما که نوه آقای هانیبال هستید توصیه میکنم زندگینامه ایشونو جمع آوری و چاپ کنید واقعا حقش نیست که ایشون فراموش بشن وبه عمد یا غیر عمد نادیده بمونن من خیلی اتفاقی با این شخصیت آشنا شدم دوست داشتم در موردشون بیشتر بدونم اما مطلب خاصی پیدا نکردم البته ظاهرا یکی هست که پیگیری میکنم ولی زندگینامه بقلم نوه یه چیز دیگیست.
باسلام
اینجانب زهراآنتیس هانیبال نوه ی مرحوم آقای علی هانیبال ودختربزرگ مرحوم ابراهیم هانیبال و خواهرم آزیتاهانیبال ازنوادگان ایشان میباشیم
فوق لیسانس هنرهای تجسمی گروه نقاشی درحال حاضرکرج ساکنم،خیلی خوشحالم که مطالب جدیدی درموردپدربزرگم به چاپ رسیده وتشکرویژه ازجناب آقای دکترسیدجوادمیری که درجمع آوری مطالب خیلی زحمت کشیده ان.
شهریار؛ سلام بر شما، سپاس از پیغام پر مهرتان