تورهای سفرنویس

tour-image

عضویت در سفرنویس

register-image
register-image

داستان یک عکس قدیمی ، از زمینِ علی امینی نخست وزیر تا ویلای شکرچیان کارخانه قرقره زیبا

داستان یک عکس قدیمی ، از زمینِ علی امینی نخست وزیر تا ویلای شکرچیان کارخانه قرقره زیبا ، از مصادره بنیاد مستضعفان تا برج بانک آینده … داستان از انتشار عکسهای امیر برمکی در صفحه کلاسیکوپدیا (خودروهاى كلاسيك ایران) آغاز شد و تصویری از یک ویلای منحصر به فرد در تقاطع جردن و اتوبان شاهنشاهی و روایت‌های مردمی فراوان از مالکان و صاحبان این ویلا، پیدا کردن سر نخ ساده نبود … تنها مدرک موجود، سندی از عمارت مصادره شده توسط بنیاد مستضعفان بود، بدون ذکر مالکان قبلی … همین

داستان یک عکس قدیمی ، از زمینِ علی امینی نخست وزیر تا ویلای شکرچیان کارخانه قرقره زیبا
داستان یک عکس قدیمی ، از زمینِ علی امینی نخست وزیر تا ویلای شکرچیان کارخانه قرقره زیبا

کاووش ها آغاز شد، یک دوست در اداره مالیات اولین کمک را کرد ، این ویلا انگار قبل از ساخت ، مزرعه کشاورزی و مالیات چهارساله آن 81750 ریال بود، مالکِ زمینِ مزروعی علی امینی مجدی بود، امینی نخست وزیر ایران ، نوهٔ علی امین‌الدوله (صدراعظم مظفرالدین شاه) و مادرش اشرف الملوک فخرالدوله دختر مظفرالدین شاه قاجار ، علی امینی وزیر دارایی، وزیر اقتصاد ملی، وزیر دادگستری ، نماینده مجلس و سفیر ایران در آمریکا هم بود.

مالیات زمین کشاورزی علی امینی در جردن
مالیات زمین کشاورزی علی امینی در جردن

اما انگار آقای علی امینی نخست وزیر ، زمین را در سال 1346 به شخصی به نام فرامرز حلیمی فرزند سعید فروخته بود و فرامرز هم زمین را در سال 1351 به بانویی به نام اعظم اکبری واگذار کرده بود … اعظم اکبری که بود؟!
کار سخت تر شد و اطلاعاتی درباره بانو اعظم اکبری متولد 6 تیر ماه 1313 دماوند (فرزند محمد) نداشتیم اما دو آدرس از او یافتیم آدرس محل سکونت ؛ خیابان فرشته ، کوچه مریم ، بن بست خداپرست ، پلاک هشت … نمی دانم آیا این ملک هنوز هست یا نه!؟ اما آدرس محل کار همسر هم در معامله بود…
محمدحسین شکرچیان آدرس دفتر؛ خیابان شاهرضا ، ساختمان زیبا ، شماره 111 یعنی باید کل املاک خیابان شاهرضا (انقلاب فعلی) را بررسی می کردیم!! اما یک ساختمان زیبا در خیابان شاهرضا بیشتر نبود ، ساختمان کارخانه ریسندگی قرقره زیبا ، ابتدای خیابان خارک …

ساختمان کارخانه ریسندگی قرقره زیبا
ساختمان کارخانه ریسندگی قرقره زیبا

تا آنجا که می‌دانستیم کارخانه قرقره زیبا توسط دو برادر به نام های رضا شکرچیان و علی شکرچیان در 3 اردیبهشت ماه 1342 با حضور محمدرضا پهلوی افتتاح و بعد از انفجار نور مصادره و در نهایت امر در دهه 80 برای همیشه تعطیل شده بود و هیچ نامی از “محمدحسین شکرچیان” همسر مالک زمین جردن نبود ؟!اجازه بدهید قبل از پرداخت به ادامه داستان یک عکس قدیمی ، داستان گشایش ، مصادره و تعطیلی کارخانه ریسندگی قرقره زیبا را برای شما بازگو کنم؛

فتتاح کارخانه قرقره زیبا توسط محمدرضا پهلوی
افتتاح کارخانه قرقره زیبا توسط محمدرضا پهلوی

کارخانه ریسندگی قرقره زیبا در کیلومتر 17 جاده مخصوص کرج ، کوچه 61 با شماره ثبت 7394 در 3 اردیبهشت ماه 1342 در پیشگاه شاهنشاه آریامهر (محمدرضا پهلوی) گشوده شد. متن خبر را از مجله اتاق بازرگانی ، اردیبهشت و خرداد سال 1342 شماره 128 و 129 صفحه 41 عین به عین نقل می کنیم؛

افتتاح کارخانه قرقره زیبا توسط محمدرضا پهلوی

اعلیحضرت همایون شاهنشاه کارخنجات مجهز و آخرین سیستم قرقره زیبا را افتتاح فرمودند

بعداز ظهر دوم اردیبهشت موکب مبارک اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی با تشریف فرمایی به کارخانجات ریسندگی قرقره زیبا یکی از مجهزترین و مدرن ترین کارخانجات تولیدی را افتتاح فرمودند.

در این مراسم آقایان وزرای اقتصاد و کار و نایب التولیه بنیاد پهلوی ، ریاست اطاق بازرگانی تهران ، مدیر کل بانک ، معاونین و مدیران کل وزارت اقتصاد و گروهی از شخصیتهای کشوری و بازرگانان و ارباب جراید با بانوانشان حضور داشتند.

هنگام تشریف فرمایی ذات ملوکانه به محوطه کارخانه دوشیزه فردوس شکرچیان دسته گل زیبایی تقدیم شاهنشاه نموده و آقای رضا شکرچیان مدیرعامل کارخنجات قرقره زیبا پس از آنکه به وسیله وزیر اقتصاد بحضور شاهنشاه معرفی گردیدند تشریف فرمایی شاهنشاه را خوش آمد گفتند.

شاهنشاه در مقابل صف مدیران و صاحبان سهام قرقره زیبا چند دقیقه ای توقف فرمودند و آقایان مرتضی و محمدحسین شکرچیان را مورد تفقد قرار دادند. سپس اعلیحضرت بپوش مخصوص تشریف فرما شده و آقای وزیر اقتصاد ضمن گزارشی که به عرض رسانید خاطرنشان ساختند که سیاست حمایت از صنایع و فعالیتهای تولیدی که برهبری خردمندانه شاهنشاه به مرحله اجرا در آمده و تعقیب می‌شود موجب توجه و علاقه شدید مردم کشور ما به سرمایه‌گذاری در امور صنعتی گردیده است و در نتیجه ادامه این سیاست کشور ما از ورود بسیاری از کالاهای صنعتی خارجی بی‌نیاز گردیده و می‌گردد.

آقای وزیر اقتصاد اضافه کردند در آینده با ادامه سیاست حمایت از صنایع داخلی به میزان وسیعتری فرآورده‌های داخلی جایگزین کالاهای خارجی خواهد شد و کارخانه قرقره زیبا و کارخانه های دیگری که در اصفهان هست علاوه بر اینکه قادر به تولید مصرف کشور می باشند در آینده نزدیک اقدام به صدور کالا نموده و از خروج بیش از 90 میلیون ارز کشور جلوگیری نموده و صرفه جویی خواهد شد.

فتتاح کارخانه قرقره زیبا توسط محمدرضا پهلوی
افتتاح کارخانه قرقره زیبا توسط محمدرضا پهلوی

بعد از پایان سخنان وزیر اقتصاد آقای رضا شکرچیان مدیر عامل کارخانجات قرقره‌ زیبا گزارشی به این شرح بحضور ملوکانه معروض داشتند:

اعلیحضرتا برای چاکر موجب کمال افتخار و مباهات و سربلندی است که از طرف کلیه کارگران‌ کارکنان و مهندسین و مدیران شرکت تشریف‌فرمائی اعلیحضرت همایون شاهنشاهی را به‌ این محوطه صنعتی خیر مقدم عرض نمایم. خوشبختانه بر اثر حمایت وزارت اقتصاد و اطاق بازرگانی تهران‌ و اطاق صنایع و معادن‌ تعیین سود بازرگانی‌ جدید برای کالاهای‌ ، اعلیحضرت همایون شاهنشاه و آقایان وزیر اقتصاد و کار مهندس‌ شریف امامی توضیحات آقای شکرچیان را استماع میفرمایند ، محصولات کارخانجات قرقره زیبا مورد توجه‌ شاهنشاه قرار گرفت مشابه مشوق ما بوده است و این کارخانه نیز در نتیجه ازدیار مصرف و افزایش حجم تولید توانست 21 درصد از قیمت‌های خود بکاهد و اگر بر مقدار تولید اضافه گردد باز نیز از قیمت‌ محصول خواهیم کاست.

در کلیه قسمت‌ها توضیحات مشروحی بوسیله آقای رضا شکرچیان مدیر عامل کارخانه‌ بعرض رسانیده میشد،از جمله آقای شکرچیان بحضور شاهنشاه معروض داشتند در حالیکه‌ این کارخانه دست بکار فراهم ساختن مقدمات صدور محصولات خود بخارج از کشور می‌باشد عده‌ای از واردکنندگان قرقره‌های خارجی نسبت به تعیین سود بازرگانی جدیدی که وزارت‌ اقتصاد در راه حمایت و پشتیبانی از صنایع داخلی تولیدی تعیین کرده است متعرض بوده و شروع بصحنه‌سازی‌هائی کرده و با اطلاع از ممنوع الورود شدن قرقره در اسفندماه سال گذشته‌ اقدام به گشودن اعتبار در بانکها نموده و قصد دارند نزدیک مصرف دو تا سه سال کشور قرقره‌ خارجی وارد بازار کنند و این بزرگترین خطر در راه پیشرفت و تقویت کارخانه‌ایست که‌ شاهنشاه هم اکنون بازدید میفرمایند.

کارخانه ریسندگی قرقره زیبا توسط چهار برادر به نامهای علی شکرچیان ، رضا شکرچیان ، مرتضی شکرچیان و محمد حسین شکرچیان به صورت سهامی تاسیس شده بود. در 25 اسفند ماه 1342 در رژه کاروان صنایع تولیدی کشور که از جلوی کاخ سنا و با حضور شاهنشاه انجام شده بود ، کارخانه قرقره زیبا در این کارنوال شهری حضور و بیش از 100 هزار قرقره رایگان میان مردم پخش کرد و همچنین کارخانه قرقره زیبا به مناسب رستاخیز فرهنگی جشن‌های شاهنشاهی ایران یک مدرسه در مناطق محروم بنا کرده بود.

کارنوال صنایع تولیدی و کارخانه ریسندگی قرقره زیبا
کارنوال صنایع تولیدی و کارخانه ریسندگی قرقره زیبا

انفجار نور 1357 در راه بود و در کارخانه ها شورای کارگری به راه افتاده بود، و کارخانه ریسندگی قرقره زیبا هم شامل این داستان شده بود بخشی از گفتگوی رفیق رضا با نشریه پيام فدايي ، ارگان چريکهای فدايي خلق ايران ، شماره 143 اردیبهشت ماه 1390 در متن زیر درباره قرقره زیبا و رضا شکرچیان را بخوانید؛

گفتگو با کارگران مبارز کارخانه قرقره زیبا

سئوال: در دوره قيام در برخی کارخانجات تشکل مستقل کارگران را شورا نامیدند، آيا در کارخانه‌ای که شما کار می کرديد هم “شورا” بوجود آمد؟ اگر به‌ وجود آمده‌ بود، وظايف و کارکرد اين شورا ها  چگونه بود؟ آنها چه کار می کردند؟

پاسخ: همزمان با آغاز اعتصاب کارگران زمزمه‌ شوراها هم ایجاد شده‌ بود. در همین شرایط بود که‌ بورژوازی به‌ هراس افتاده‌ چون انقلاب را صد در صد تحقق یافته‌ میدانست. لذا آنها شروع کردند به‌ دزدی و غارت کارخانه‌ها و تا آنجا که امکان داشت تبديل سرمایه‌های خود به‌ پول نقد و فرستادن ارز به‌ خارج از کشور. زیرا صاحبان کارخانه‌ها با ديدن اوج گيری انقلاب شروع کرده بودند به فرار از ایران و رفتن به خارج از کشور.  همزمان، شعارهای مانند “آزادی، برابری” “کار، نان، آزادی” “مرگ بر امپریالیزم” … میدان وسیعی را برای مبارزه‌ فکری باز کرده‌ بود. کارگران پیشرو حول این شعارها به‌ بحث و گفتگو و روشنگری پرداختند. فرهنگ جدیدی در درون کارخانه‌ رایج می‌شد و آن بحث سیاسی و اظهار نظر آزادانه‌ بود. صحبت بر سر مسایل پیچیده‌تری مانند لغو مالکیت خصوصی و کنترل کارگری آرام آرام جلو میرفت. اما با توجه‌ به‌ همه‌ اینها برای تحقق چنین اهدافی نیاز به‌ تشکلی قدرتمندی مانند شورا بود.

کارگران اموال کارخانه‌ و واحدی را که‌ در آن کار می‌کردند متعلق به‌ خود میدانستند. حس مالکیت عمومی در همه‌ جا دیده‌ میشد. با توجه‌ به‌ این مسئله‌ ما شاهد هستیم که‌ کارگران برای حفظ و حراست از اموال واحدهائی که‌ در آن کار می‌کردند، مجمع عمومی تشکیل میداند. تمامی کارگران با شور و اشتیاق و داوطلبانه‌ در این مجمع عمومی‌ها شرکت می‌کردند. نیاز به‌ کنترل بر تولید و توزیع، هر چند ناقص، ضرورت تشکیل شوراهای انقلابی را چند برابر کرده‌ بود.

اما در مورد کارخانه‌ ما: صاحب مجموعه‌ صنعتی قرقره‌ زیبا، شکرچیان از طريق ایادیش در ماه‌های قبل از شهریور مقداری از مواد خام را به‌ کارخانه‌های کوچک مشابه‌ خود فروخته‌ بود. در اواسط مهر ماه‌ 1356 کارگران قدیمی در خارج از کارخانه‌ جلساتی برگزار کردند و نتیجه‌ بحث‌های خود را در کارخانه‌ علنی نمودند. پس از اخراج کارگرانی که در مراسم اول ماه مه سال 57 شرکت کرده بودند هيچ وقت ارتباط کارگران قديمی با اين عده قطع نشد و همواره با آنها تماس بودند.

در اواسط مهر ماه‌ کارگران اخراجی عده‌ای از دانشجویان انقلابی را دعوت کردند که‌ از این کارخانه‌ها بازدید کنند و برای کارگران صحبت کنند. در این میتینگها کارگران اخراجی و دانشجویانی که‌ داوطلبانه‌ به‌ کارخانه‌ها سرکشی میکردند، مسئله‌ اعتصاب و حمایت از اعتصاب سرتاسری و کارگران شرکت نفت را به‌ میان کشیدند. در همین متینگ بود که‌ کارگران اعلام کردند، از روز بعد آنها هر روز به‌ سر کار خواهند آمد ولی تولید رامتوقف خواهند کرد.

اولین و دومین روز اعتصاب چون کارگران بیکار بودند با طرحی که‌ کارگران پیشرو روی آن کار کرده‌ بودند، یکی از انبارهای کارخانه‌ تمیز شد تا کارگران جائی برای نشست های خود داشته باشند. این نشستنها درست مانند مجمع عمومی بود و تمام تصمیمها در همان دو روز اول اعتصاب گرفته‌ شد. در روز اول بحث ایجاد شورا و انتخاب عده‌ای به‌ عنوان اعضای شورا مطرح شد. در روز دوم انتخابات صورت گرفت. انتخابات با رای مخفی و آزاد، برای نزدیک به‌ 30 نفر کاندید انجام شد. تمام کسانیکه‌ کاندید شده‌ بودند از هر نظر مورد اعتماد کارگران و توسط خود کارگران کاندید شده‌‌ بودند. هیچگونه‌ تبعیض و یا امتیازی برای ورود یا عدم ورود به‌ شورا وجود نداشت. در آن انتخابات 11 نفر به‌ عنوان اعضای شورا انتخاب شدند. جالب است که‌ در کارخانه‌ درخشان همه‌ کارگران اخراجی از طرف مجمع عمومی کارگران کاندید عضویت در شورا شده‌ بودند. همچنین در کارخانه قرقره‌ زیبا. البته‌ خود کارگران اخراجی بنا به‌ ملاحظاتی تصمیم گرفتند که‌ تنها سه‌ نفر کاندید شوند و آن سه‌ نفر هم با اکثریت آرا به‌ عضویت شورا در آمدند. چون من خودم عضو شورا بودم ودر تدوین و نوشتن اعلامیه‌ها و قطعنامه‌های شورا شرکت داشتم مواد اولین قطعنامه‌ شورا را تقریبا به‌ یاد دارم که‌ در زیر میاورم.

1-  نگهبانهای کارخانه‌، سر پستهای خود باقی بمانند، اما در هر شیفت باید تعداد 50 نفر از کارگران بصورت داوطلبانه‌ و بدون در خواست اضافه‌ مزد بر اساس نوبتهائی که‌ شورا تعيین میکند ،نگهبانی بدهند.

2-  از تمام اسناد در دفتر کارخانه‌ واقع در تهران کپی گرفته شود و کپیها به‌ دفتر شورا در کارخانه‌ منتقل شوند. کارمندان دفتر در تهران مانند کارگران باید در اعتصاب شرکت کنند و با کارگران همکاری کنند. در غیر اینصورت شورا آنها را اخراج خواهد کردد.

3-  مواد تولید شده‌ای که‌ از قبل سفارش داده‌ شده‌ و سفارشاتی که‌ باید در ماه‌ مهر و آبان تحویل شوند تولید و در مقابل دریافت باقیمانده‌ی بها به‌ سفارش دهندگان تحویل داده‌ شود. به‌ غیر از این مورد هر گونه‌ تولیدی در کارخانه‌ تا پایان اعتصاب متوقف می شود.

4-  پولی که‌ از بابت طلبهای کارخانه‌ و نقد کردن چکها دریافت میشود، چون به‌ اندازه‌ای نبود که‌ بشود همه‌ حقوق کارگران را با آن پرداخت کرد، به‌ طور مساوی و بدون توجه‌ به‌ پایه‌ حقوق، سابقه‌ کار و یا هر گونه‌ امتیاز دیگری ماهیانه‌ بین کارگران تقسیم شود.

5-  رضا شکرچیان در یک دادگاه‌ خلقی با حضور کارگران محاکمه‌ گردد. (البته‌ در آن زمان کسی نمیدانست که‌  او کجا هست.)

6-  باز گرداندن 13 نفر کارگر اخراجی که‌ به‌ علت شرکت در تظاهرات اول ماه‌ مه‌ همان سال اخراج شده  بودند به‌ سر کارهایشان .

7-  کارخانه‌ تا پایان اعتصاب سرتاسری با تحمل هر شرایطی در اعتصاب خواهد بود.

شورا با عضویت 13 نفر از کارگران قدیمی تشکیل شد. شورا از طرف مجمع عمومی اختیارات تام داشت. در نتیجه‌ در اولین جلسه‌ شورا، شورا اولین اطلاعیه‌ خود را تهيه ومنتشر کرد. بر اساس اين اطلاعيه:

1- تمام اموال شکرچیان اعم از‌ کارخانه‌، دفاتر، خانه‌هائی که‌ در تهران و احیانا در جاهای دیگری دارد صورت برداری و به‌ اطلاع کارگران هر دو کارخانه‌ برسد.

2- به‌ شکایت کارگرانی که‌ به‌ علتهائی مورد ضرب و شتم خود شکرچیان و ایادی او قرار گرفته‌ و زیانهائی به آنها وارد شده است  رسیدگی شود.

3- دو نفر از اعضای شورا مأمور تحقیق در مورد طبقه‌ بندی مشاغل شدند و قرار شد نتیجه‌ کار خود  در سه‌ ماه‌ به‌ شورا گزارش دهند.

4- پایه‌ حقوق کلیه‌ کارگران بدون استثنا چهار در صد افزایش یابد.

5- حسابداری کارخانه‌ موظف است لیست کارگران افغانی را که‌ به‌ علت اعتصاب کارخانه‌ را ترک کرده‌ بودند و تعداد آنها بیش از 300 نفر بود با طلب هایشان به‌ شورا بدهد. شورا موظف است تمام بدهی این کارگران را پرداخت نماید. اما از استخدام کارگر افغانی جلوگیری شود. بعد از پایان اعتصاب به‌ جای این تعداد کارگر تا سقف 300 نفر کارگر ایرانی استخدام شود.

6- هیئت مدیره‌ شرکت تعاونی کارخانه‌ در مدت یکماه‌ از اموال تعاونی صورت برداری کرده‌ و گزارش مالی سه‌ سال گذشته‌ را به‌ شورا بدهد.

7- هیچ کارگری به‌ دلیل حمایت از شکرچیان و یا سابقه‌ خوش خدمتی به‌ او اخراج نشود.

8- مدیر داخلی کارخانه‌ مهندس نجیبی به‌ علت همکاری با کارگران همچنان مدیر داخلی کارخانه‌ خواهد بود. اما تمام تصمیمات خود را قبل از اجرا باید به‌ شورا گزارش دهد….

شرکت سهامی رسیندگی قرقره زیبا
شرکت سهامی رسیندگی قرقره زیبا

بخشی دیگر از گفتکو را هم درباره رفتار رضا شکرچیان در باکس زیر بخوانید؛

نظر کارگران درباره رضا شکرچیان

رضا شکرچیان از آن جمله‌ سرمایه‌ دارهائی بود که‌ شب و روز نداشت و مرتب در ساعت‌های مختلف به ‌کارخانه‌ سر میزد و میخواست با حضور خودش کارگر را بترساند. او گاهی هم موذیانه‌ و در ساعات شب به‌ کارخانه‌ میآمد تا ببیند که‌ کدام کارگر خوابيده است …

شکرچیان وقتی می‌بیند که‌ دست شوئی احمد طول کشید با لگد به ‌در توالت می‌کوبد و او را می‌کشد بیرون و تشر می زند که ‌تو خودت را داخل یکی از توالت ‌ها قایم کرده ‌و از زیر کار در رفته‌ائی”. سر پرست و همه ‌کارگران آن قسمت جمع شدند و به‌ شکرچیان توضیح دادند که ‌احمد مریض است و کسی نیست که ‌از زیر کار در برود تا از جریمه ‌او بگذرد. شکرچیان باور کرد و او را جریمه ‌نکرد اما لقب (عن دراز) به‌ او داد. هر چند کسی احمد را با این لقب صدا نمیزد اما ‌برای او خیلی آزار دهنده ‌بود.

… نصف شب رضا رشتی میرود دست نماز میگیرد ، از شانس رضا رشتی آن شب هم شکرچیان در جائی حود را مخفی کرده بود تا مچ کارگران را بگيرد. شکرچیان صبر میکند تا رضا رشتی در نمازش به ‌رکوع میرود. او از پشت بیضه‌های او را محکم چنگ میزند. رضا بیچاره ‌که ‌در آن نصف شب انتظار چنین چیزی را نداشته ‌است و همچنين با کسی هم از این قبیل شوخی ها را نداشت، شوکه‌ میشود. شکرچیان به ‌او میگوید

نا مسلمان تو سر کار من روی زمین من بدون اجازه‌ من داری نماز میخوانی؟ آن وقت اسم خودت را میگذاری مسلمان؟ تمام نمازهای شما احمقها که‌در این کارخانه ‌میخوانید باطل است میگوئید نه‌ بروید از مرجع تقلیدتان بپرسید

کارگران از آنجائیکه ‌اطلاعات دینی یشان در حد به ‌جا آوردن فرایض بود گفتند که‌ برویم از کارگران مذهبی بپرسیم، کارگران مذهبی هم تائید کردند که‌حق با شکرچیان است

نکته) می گویند؛ اعتصاب کارگران زن کارخانه رسیندگی قرقره زیبا در خرداد ماه 1346 توسط حکومت وقت به خاک و خون کشیده شد. می گویند؛ بهروز نابت از اعضاء سازمان مجاهدین خلق ایران هم از کارگران کارخانه رسیندگی قرقره زیبا بوده و می گویند شهیدان 8 سال جنگ حسن سعدی ثابت ، رمضان ماه پسند ، ولی الله محمودی ، يعقوب عبدالله زاده هم از کارگران این کارخانه بوده اند و …

کارخانه رسیندگی قرقره زیبا
کارخانه رسیندگی قرقره زیبا

اولین مراسم روز کارگر در جمهوری اسلامی قرار بود برگزار شود. در روز ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ برای اولین‌ بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی مراسم بزرگداشت اول ماه مه (روز جهانی کارگر) در تهران و سایر شهرهای ایران برگزار شد. به مناسبت روز جهانی کارگر صد‌ها هزار نفر از مردم تهران به دعوت حزب جمهوری اسلامی از نقاط مختلف تهران حرکت کردند و در میدان امام حسین(ع) به هم پیوستند. روزنامه کیهان فردای آن روز با چاپ عکسی از این مراسم در صفحه اول خود نوشت:

عظیم‌ترین میتینگ روز کارگر توسط حزب جمهوری اسلامی برگزار شد. بر اساس برنامه اعلام شده این حزب صد‌ها هزار نفر زن و مرد از ۵ نقطه تهران به سمت میدان امام حسین(ع) روان شدند. راهپیمایان در گروه‌های مجزای چند هزار نفری حرکت خود را آغاز کردند. در میدان انقلاب (۲۴ اسفند سابق) هشت هزار کارگر کارخانه‌های قرقره زیبا، بنز خاور، سازمان گشت، پارس متال، گروه صنعتی ملی، پریتون واخن، ارج و کارخانه‌های دیگر اولین گروهی بودند که به سمت میدان امام حسین(ع) راه افتادند.

کارخانه رسیندگی قرقره زیبا توسط بنیاد مستضعفان و جانبازان مصادره شد اما با مدیریت نالایقان درحال ورشکستگی کامل بود، 420 تن از كارگران به مدت يك سال عذرشان خواسته شده بود، در ميان كارگران بيكار شده تعدادي از رزمندگان، جانبازان و آزادگان دفاع مقدس نيز حضور داشتند. 600 نفر از کارگران در روز دوشنبه 7 مرداد 1381 در جاده مخصوص کرج روبروی کارخانه تجمع کردند اما نتیجه ای نداشت …

تجمع کارگران کارخانه رسیندگی قرقره زیبا
تجمع کارگران کارخانه رسیندگی قرقره زیبا

كارخانه قرقره زيبا  که روزانه 400 الي 500 تن نخ با كيفيت عالي توليد می کرد در حال تعطیلی بود، گفته بودند به دلیل طرح نوسازی باید 12 ماه بیکار باشید اما داستان واقعی نبود …. موضوع اعتراض کارگران امنیتی اعلام شد اما در نهایت امر کارخانه قرقره زیبا به دلیل کمبود نقدینگی و بدهی سنوات گذشته تعطیل شد. مقرر شد تعداد 420 نفر از کارگران این شرکت به مدت 12 ماه بصورت مشروط و از تاریخ 1/5/81 تا 1/5/82 با رعایت بند الف ماده 7 قانون ، تحت پوشش بیمه بیکاری قرار گیرند .

مزایده اموال کارخانه رسیندگی قرقره زیبا
مزایده اموال کارخانه رسیندگی قرقره زیبا

در آخرین آگهی روزنامه رسمی در مرداد ماه سال 1394 شرکت در حال تصفیه اعلام شد و ماشین آلات شرکت در سال 1396 به مزایده گذاشته شد و کارخانه رسیندگی قرقره زیبا برای همیشه از صحنه روزگار محو شد.
اجازه بدهید از داستان کارخانه خارج شویم و به داستان ویلا بپردازیم  … این بار اسناد ساختمان شماره 111 خیابان شاهرضا را بررسی کردیم؛ آدرس جدید در برخی اسناد چنین بود؛ خ انقلاب ، نبش خیابان خارك ، ساختمان 1146 ، طبقه اول … خدا رو شکر هنوز ساختمان بود، نام کامل محمدحسین شکرچیان را پیدا کردیم …

محمدحسین شکرچیان احمدآبادی
محمدحسین شکرچیان احمدآبادی

محمدحسین شکرچیان احمدآبادی متولد اصفهان با شماره شناسنامه 7914 صادره از بخش 4 اصفهان، ساکن خیابان فرشته ، کوچه مریم ، بن بست خداپرست ، پلاک هشت متولد 14 شهریور 1305  …
محمدحسین شکرچیان احمدآبادی سهام دار کارخانه ریسندگی قرقره زیبا، زمین 3635 متری جردن را برای همسرش اعظم اکبری خریده بود و دو دانگ زمین را هم به نام دخترانش کرد… شهره شکرچیان احمدآبادی متولد 4 خرداد ۱۳۳۸ و هاله شکرچیان احمدآبادی متولد 8 اردیبهشت ۱۳۴۵

ویلای جردن و بانو اعظم اکبری و دخترانش هاله و شهره شکرچیان
ویلای جردن و بانو اعظم اکبری و دخترانش هاله و شهره شکرچیان

در سال 1352 اعظم اکبری همسر محمدحسین شکرچیان از شهرداری درخواست دیوارکشی پیرامون این زمین را می کند و در شهریور همان سال مجوز ساخت بنا در دو طبقه صادر می شود، ویلای زیبای جردن با حضور مهندس ناظری به نام داریوش منتخ… (در اسناد نام خانوادگی ناخوانا است) کار خود را آغاز می کند اما انفجار نور باعث مصادره ویلا توسط بنیاد مستضعفان می شود.

ویلای شکرچیان در جردن
ویلای شکرچیان در جردن

محمدحسین شکرچیان مجبور به مهاجرت می شود و در چهارم اسفند ماه سال 1401 در لس آنجلس کالیفرنیا و دور از وطن در سن 96 سالگی درگذشت …

محمدحسین شکرچیان
محمدحسین شکرچیان

بنیاد مستضعفان و جانبازان ملک در آذر ماه 1368 به بنیاد شهید واگذار می‌کند و بنیاد تلاش می‌کنید در اینجا موزه شهدا را راه اندازی کند اما موضوع به سرانجام نمی رسد و در نهایت امر بعد از اینکه شبکه سه صدا و سیما راه اندازی می شود این عمارت به شبکه سه فروخته می شود (در سال 1374)  اما به دلایل نامشخص شبکه سه این عمارت را به صندوق بازنشستگی صدا و سیما واگذار می کند و صندوق به دنیال ساخت و ساز بنا می افتد … ویلا تخریب و گودبرداری بدون اخذ مجوز آغاز می شود.

ویلای محمدحسین شکرچیان
ویلای محمدحسین شکرچیان

در بهمن سال 1379 وزارت مسکن در پاسخ استعلام شهرداری مبنی بر (دایر ، بایر یا موات) بودن آن اعلام می کند که این زمین غیر موات می باشد و هر گونه اقدامی بلااشکال است. در سال 1387 صندوق بازنشستگی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ، درخواست صدور مجوز ساخت می کند و کار به مهندسین مشاور معمار، شهرساز و برنامه ریز آرکولوگ سپرده می شود و در نهایت امر برجی 24 طبقه به جای ویلای شکرچیان قرقره زیبا در شهر بنا و به بانک آینده واگذار می شود.

داستان یک عکس قدیمی در اینجا به پایان رسید، اما شهر ، پر از خاطرات شاد و غمگین است و امید داریم همه کنار هم و به زودی از خاطرات شیرین بیشتر بگوییم.

آدرس برج بانک آینده : استان تهران ، شهر تهران ، تقاطع جردن (نلسون ماندلا) الهیه و بزرگراه مدرس (شاهنشاهی)
شماره ثبت در فهرست آثار ملی ایران : این اثر تخریب و در فهرست آثار ملی کشور ثبت نشد.
ته‌نویس) این گزارش را بدون اجازه و با افتخار تقدیم می کنم به تمامی کارآفرین‌ها و … که بعد از آشوبها، تصمیم گرفتند برای همیشه ترک وطن کنند و امیدواریم روزهای خوب این سرزمین را دوباره ببینیم

اینجا را با دوستان خود به اشتراک بزارید

همسفران

  1. حامد خان

    گزارش هاتون رو می خونم و همیشه بهت زده به این همه نادانی نگاه میکنم، افسوس خورده از گذشته ای که داشتیم و میتونستیم الان باشیم، ولی شریعت مجال نداد.

    این گزارش تون من رو یاد پارچه تکتم انداخت، من اصالتا خراسانی هستم و دوران کودکی رو بیاد دارم که مغازه دار با اعتماد و افتخار به مامانم می گفت که

    ” خانم این لباس ها از پارچه تکتم هست” ،

    از همونجا پارچه تکتم به عنوان یه جنس مرغوب ایرانی تو ذهنم موند. امروزه از کارخونه تکتم فقط یه خرابه و ویرانه تو حاشیه جاده طرقبه مشهد باقی مونده، و دقیقا به دلیل همین ناکارامدی، نا شایستگی در مدیریت، رانت خواری و مدارک سهمیه ای مدیران. فقط جای افسوس داره

    سفرنویس؛ روزهای خوب خواهند رسید

  2. بسیار مطلب جالب اما تاسف برانگیز بود لعنت به انفجار نور که اتش زد به سراسر این سرزمین و در این اتش همه سوختیم و همچنان درحال سوختنیم دریغ و افسوس که ملت در سال ۵۷ اقدام به یک خودکشی دسته جمعی کردن و اثرات منفی اون اقدام زندگی چندین نسل رو به باد فنا داد

  3. بعد آشوبها؟دهنتو آب بکش
    خوبی انقلاب اسلامی این بود که دهن جریان کثیف #اشرافیگری را سرویس کرد
    الانم بعد از آشوب اشرافیگری1401، کم کم برای سرویس کردن دهن اشراف نسل جدید آماده میشیم
    فقط مصادره انقلابی
    مرتیکه اشرافی رو بهش میگی کارآفرین!؟
    لعنت به اشرافیگری
    تف به اشرافپرستی

    سفرنویس؛ سپاس از ادبیات شما

با ما همسفر باشید

XHTML: امکان استفاده از این کدها وجود دارد: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>