تورهای سفرنویس

tour-image

عضویت در سفرنویس

register-image
register-image

سرلشگر ابراهیم ضرابی

سرلشگر ابراهیم ضرابی (سلطان ابراهیم خان کاشی – صاحب‌منصب کاشی) ، صاحب منصب سوار نظام بود. وی در سال 1268 در شهر کاشان به دنیا آمد ، ابراهیم ضرابی بعد از کودتا با درجه یاوری (سرگردی) فرمانده گردان لشکر اول مرکز شد. ابراهیم ضرابی در سال 1303 پس از محاصره تیپ کرمانشاه در تنگ زاهد شیر توسط لُرها  توانست با نیروهای خود تیپ کرماشناه را از محاصره نجات دهد، این جنگ به ؛ نبرد تنگ زاهد شهره شد و سرتیپ محمد شاه‌بختی، سرهنگ عباس البرز، سرلشکر کریم بوذرجمهری، یاور ابراهیم ضرابی و سرتیپ امان‌الله خان به خاطر رشادت و پیروزی بر لرها از رضاشاه ، نشان «ذوالفقار» دریافت کردند.

در تاریخ ۲۰ مرداد سال ۱۳۰۱ کمیسیونی تشکیل شد که اعضای این کمیسیون سرتیپ امان‌الله میرزا جهانبانی، سرتیپ فضل‌الله زاهدی، سرهنگ حسن آقاخان آذربرزین، سرهنگ محمودخان پولادین و دریابان غلامعلی بایندر بودند. اعضای کمیسیون تصمیم گرفتند افرادی که در میدان جنگ رشادت فوق‌العاده‌ای از خود نشان داده یا اینکه در جنگ مجروح شده و با همان حالت تا انتهای جنگ وظیفه خود را انجام داده‌اند به نشانی با عنوان ذوالفقار مفتخر شوند. کسانی که مفتخر به دریافت چنین نشانی می‌شدند باید همیشه نشان را به سینه خود نصب می‌کردند.  پیش از انقلاب سال 1357 در ایران ۱۳ نفر نشان ذوالفقار را دریافت کردند.

نشان ذوالفقار
نشان ذوالفقار

سرلشگر ابراهیم ضرابی پس از بازگشت از مأموریت لرستان با درجه سرهنگی ، فرمانده هنگ سوار شد. در سال 1305 پس از قیام لهاک خان باوند، ضرابی با یک گردان به بجنورد رفته و با کمک پشتیبانی نیروی هوایی ، بدون زد و خورد شهر را تصرف می کند (می گویند؛ این اولین عملیات هوایی رضاشاه بود)

از چپ به راست؛ علی دشتی، ابراهیم ضرابی، عادل خلعتبری
از چپ به راست؛ علی دشتی، ابراهیم ضرابی، عادل خلعتبری

سرلشگر ابراهیم در شورش عشایری فارس از افسران فعال و شجاع بود. وی نام خانوادگی ضرابی را برای خود انتخاب کرد. بعد از شهریور سال 1320و تشکیل ادارهٔ امنیه فرمانده ناحیه جنوب و خوزستان شد و درجه سرتیپی و سرلشکری گرفت و به فرماندهی لشکر لرستان، لشکر سوار تهران و لشکر آذربایجان منصوب شد. وی در سال 1326 در ختم غائله پیشه وری آذربایجان و خودمختاری میانه نقش مهمی ایفا کرد و با حمایت نیروهای آمریکایی توانست این حرکت جدایی طلبانه را خنثی کند و فرماندهی این جنگ را به عهده داشت.
سرلشگر ابراهیم ضرابی در 14 فروردین ماه 1324 رئیس شهربانی شد و پس از اینکه مدت کوتاهی سرلگشر محمدعلی صفاری ریاست را به عهده گرفت ، دوباره در 27 بهمن سال 1326 ریاست شهربانی را عهده دارد شد. چندی هم ریاست دادگاه تجدیدنظر نظامی با او بود.
سرلشگر ابراهیم ضرابی در سال 1352 در سن 84 سالگی در شهر تهران درگذشت و در آرامستان بهشت زهرای تهران در مقبره خانوادگی دفن شد.
نامهای دیگر؛ یاور ابراهیم ، یاور ابراهیم کاشی ، صاحب‌منصب کاشی و …
منصب های سرلشگر ابراهیم ضرابی؛ صاحب منصب سوار نظام ، فرمانده گردان لشگر اول مرکز ارتش ، ، فرمانده هنگ سوار ، رئیس ادارهٔ امنیه خوزستان ، فرمانده لشکر لرستان
فرزندان سرلشگر ابراهیم ضرابی؛
ژاله ضرابی ؛ نماینده مردم کاشان در مجلس شورای ملی
هما ضرابی؛ پژوهشگر ادبی و خیر اجتماعی
پری ضرابی ، اقدس ضرابی ، خسرو ضرابی و …
آثار و اماکن مرتبط با سرلشگر ابراهیم ضرابی : ساختمان شهربانی تهران در میدان مشق ، خانه سرلشگر ضرابی ، سرای گمرک کاشان
آثار و اماکن با ارتباط کم سرلشگر ابراهیم ضرابی :
وقایع و اتفاقات مربوطه سرلشگر ابراهیم ضرابی : نبرد تنگ زاهد ، سرکوب قیام لهاک خان ، ختم غائله پیشه وری آذربایجان
منابع و سرچشمه ها؛
کتاب رضاشاه و قشون متحدالشکل، دکتر باقر عاقلی، نشر نامک
یادداشت هما ضرابی در خصوص خاندان ضرابی
کتاب شرح حال نمایندگان کاشان در ۲۴ دوره مجلس شورای ملی ، نوشته محمد جمالی

اینجا را با دوستان خود به اشتراک بزارید

همسفران

با ما همسفر باشید

XHTML: امکان استفاده از این کدها وجود دارد: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>