روز عشق میان خواهر و برادر مبارک
امروز 10 آوریل، روز عشق میان خواهر و برادر است، روزی که جایش در تقویم ما خالیست، روزی که مشابهش را در ایران باستان به نام؛ “خُرم روز” داشتیم و در تاریخ اسلام، پیمان پیامبر(ص) بین مهاجران و انصار را با نام “عقد اخوت” و در آسیای مرکزی و هند “جشن رکشابندان” و کلی روز مشابهه دیگر …
زندگی پیرامون عاطفه ها، رویدادها، یادگیری ها، تعهدات، ایده ها و موارد دیگر شکل می گیرد. تاریخ ها، سالگردها ، خاطرات و … در تقویم ثبت می شوند و خواهر و برادرهای ما نزدیکترین دوستان ما هستند که تقویم زندگی ما را ساخته اند. ما در خانواده با آنها بزرگ می شویم و تجربیاتی که بین خواهر و برادرها به دست می آید بی نظیر و تکرار نشدنی است و زندگی ما را برای همیشه شکل می دهد. با هم مروری می کنیم بر داستان عشق میان خواهر و برادران
عشق نافرجام هابیل و قابیل؛
دو برادر به نام هابیل و قابیل،فرزندان آدم و حوا هستند که در زمان گزینش همسر بین دو خواهر خود؛ (اقلیما و لیوزا) دچار تردید می شوند و و هابیل به فرمان خدا اقلیما (دختر زیبا رو و خواهر دوقلوی قابیل) را انتخاب می کند و قابیل حسادت می ورزد و هابیل را می کشد. این داستان در قرآن و تورات درج شده است. نگاه دینی یا اسطوره ای با شما
ازدواج خواهران و برادران پس از آدم و حوا؛
ازدواج و عشق میان خواهر و بردار در تمامی ادیان، باورها و مسلکها مذموم و سرزنش شده است اما با توجه به داستان دینی آدم و حوا و ادامه نسل بشر از فرزندان آدم پاسخگویی به این پرسش سخت، به عهده دین مداران. در آیین زرتشت نام ازدواجی درج شده به نام خویدوده که میان صاحب نظران، اختلاف نظر است که آیا اشاره به ازدواج خواهر و برادر داشته یا ازدواج عموزادگان! موردی که در هر صورت موبدان حال حاضر تاکید دارند که ازدواج خواهر و برادر محکوم و باطل است.
نکته) در فیلم قلندر 1351 استاد علی حاتمی، داستان فیلم روایتی است از یک عشق ممنوعه! عشق یک برادر به یک خواهر.
خُرم روز (مهربانی میان خواهر و برادر) در ایران باستان؛
خُرم روز (یکم دی ماه) و روز بعد از شب یلدا است، ابوریحان بیرونی در کتاب آثار الباقیه، درباره این روز چنین گفته است؛
در این روز عادت ایرانیان چنین بود که پادشاه از تخت شاهی به زیر می آمد و جامه سپید میپوشید و در بیابان بر فرشهای سپید مینشست… پادشاه با دهقانان و برزیگران مجالست میکرد و در یک سفره با ایشان غذا میخورد و میگفت: «من امروز مانند یکی از شما هستم و من با شما برادر هستم زیرا قوام دنیا به کارهایی است که به دست شما میشود و قوام عمارت آن هم به پادشاه است… من که پادشاه هستم با شما برزیگران برادر خواهم بود و مانند دو برادر مهربان خواهیم بود به خصوص که دو برادر مهربان، هوشنگ و ویکرد چنین بودند…» (بیرونی، ١۳۸۹: صص ۳۴۴ و ۳۴۵).
همکاری هارون با برادرش موسی؛
موسی به دلیل اینكه در كودكی نزد فرعون آتش به دهان خود گذاشته بود به لكنت زبان مبتلا شد، به همین دلیل هارون تا روز آخر حیاتش در کنار موسی به عنوان سخنگو و جانشین همراه وی بود.
عَقد اُخوّت یا پیوند برادری (مؤاخاة)؛
پیمانی است که پیامبر(ص) بین مهاجران و انصار بست. عقد اُخُوّت پیوندی است که بین دو مسلمان بسته میشود تا با یکدیگر برادر (یا در زنان، خواهر) باشند. شیعیان در روز عید غدیر با هم عقد اخوت می بندند. عشق میان امام حسین و خواهرش زینب کبری، امام حسین و برادرش ابوالفضل و همچنین مهربانی حضرت معصومه و رنج سفر برای دیدار برادرش امام رضا و … از عشق های شریعت شیعه است.
جشن رکشابندان در آسیای میانه و شبه قاره هند؛
جشن رکشابندان Raksha Bandhan که به نوعی عهد و میثاق حمایت است، میان زنان و مردان با بستن مچ بندی خاص به نام راخری یا راکی از سوی زنان به دست مردان در ماه آگوست برگزار میشود. این جشن نماد عشق خواهر به برادر است. در این جشن زنان خود را آراسته و لباسهای مرتب و زیبا میپوشند و سپس به دیدار مردی که به عنوان برادر خویش انتخابش کردهاند، میروند. این جشن در سراسر هند و به ویژه میان هندوها، سیکها و برخی از مسلمانان و نیز بخشهایی از پاکستان هر ساله برگزار میشود.
خواهر به نماد عشق مچ بندی را به دست برادر خود میبندد و برای او دعا میخواند و برادر نیز در ازاء دریافت این مچ بند، هدیهای بر اساس بضاعت خود به خواهر میدهد. این هدیه میتواند پول نقد، لباس ساری، شیرینی یا تکهای تزئینی باشد. در واقع خواهر و برادر بهطور مادام العمر هر ساله در جشن رکشابندان این مراسم به جا میآورند که خود سمبل حمایت، عشق و رابطه نزدیک میان خواهر و برادر است. جشن رکشابندان در واقع برگفته از یک داستان تاریخی است که اکنون به سنت عشق و حمایت بدل شدهاست. در زمان امپراطوری مغول، رانی کارناواتی که ملکه بیوه چیتارو بودهاست با ارسال “دستبند دوستی” برای شاه امپراتور مغول از وی درخواست کمک میکند.
دستبند دوستی یا راخری؛
دستبند دوستی friendship bracelet یا راخری Rakhri Rakhrhee دستبندی بود که در ایام جشن رکشابندان میان مردم هند رواج داشت و نام دستبند Amulet نیز استفاده می شد که به معنی بلاگردان از آن یاد می شود. اما این روزها دستبند دوستی نمادی است برای دوستی میان افراد و اهالی سفر و البته در ایران پیشینه ای کهن دارد، در آغاز جشن تیرگان بعد از خوردن شیرینی، بندی به نام «تیر و باد» که از ۷ ریسمان به ۷ رنگ متفاوت بافته شدهاست به دست میبندند و 9 روز بعد این بند را باز کرده و در جای بلندی مانند پشت بام به باد میسپارند تا آرزوها و خواستههایشان را به عنوان پیامرسان به همراه ببرد.
10 آوریل روز عشق میان خواهر و برادر؛
دهم آوریل در برخی کشورها، روز عشق میان خواهر و برادر Siblings Day است. بنیاد (SDF) در تلاش است با یادآوری این روز در شلوغی زندگی روزمره امروزی به یادمان بیاورد داشتن خواهر و برادری فهیم و خوب، چه نعمت بزرگی در زندگی است. این روز در کشورهای؛ آمریکا، انگلیس و استرالیا به عنوان روز ملی انتخاب شده اما در کشورهای اتریش، قبرس، کرواسی، جمهوری چک، استونی، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، پرتغال، رومانی، صربستان و سوئیس 31 مه به عنوان روز عشق خواهر به برادر گرامی داشته می شود.
ته نویس اول) واقعا این روز در تقویم سرزمین ایران جایش خالی است و امیدورام روزی برای عشق میان برادر و خواهران داشته باشیم، شاید در این روزها و حاکمیت دینی روز ۲۳ ربیع الاول ۲۰۱ ه. ق که حضرت معصومه برای دیدار برادرش امام رضا وارد شهر قم شد، مناسبتی باشد که در تقویم ثبت شود، شاید! البته این فقط یک پیشنهاد است، پیشنهاد شما چیست؟؟
ته نویس دوم) این نوشته را با تمام عشق تقدیم می کنم به برادر و خواهر عزیزم، سعید و سمیرا دوستتان دارم فراوان
همسفران