تخریب تپه باستانی پریجا با بولدوزر
تخریب تپه باستانی پریجا در قائم شهر این روزها توسط بولدوزر در حال انجام است، این تپه باستانی متعلق به دوران هزاره اول قبل از میلاد بوده و در فهرست آثار ملی کشور نیز به ثبت رسیده است.
تپه پریجا از هر سو مورد تعرض کشاورزان و افراد سودجو قرار گرفته است؛ پیشروی فعالیتهای کشاورزی در عرضه تپه، کالبد تپه را تهدید میکند، به طوری که در قسمتهای شرق تپه با بولدوزر خاک برداری شده و دیگر بخشها نیز در معرض پیشروی آب شالیزارها قرار دارد.

تپه “پری جا” امروزه شرایط نامناسبی دارد و استفاده از زمینهای اطراف برای کشت برنج تا دامنه تپه، برپایی دکل برق در ضلع غربی تپه و همچنین تعرض جاده قائمشهر به کیاکلا که بخش غربی تپه را برش داد. همچنین حفاری غیرمجاز در جای جای تپه، ساخت اتاقکی از بلوک در دامنه ضلع غربی تپه از جمله آسیبهای وارده به محوطه است. در سطح تپه پری جا به علت ریختن زباله در سراسر قله و دامنههای آن، بوی بد زباله استشمام میشود.
با توجه به وجود تپه های باستانی فراوان در منطقه مازندران، شناخت ارتباطات منطقهای و فراتر از آن، در ترسیم چشماندازهای فرهنگی و تاریخی جلگه مازندران در اواخر دوران پیش از تاریخ راهگشای فرهنگ ما در دوران گذشته است و شناخت چنین محوطههایی در درک الگوی پراکنش پیشرفتهای فرهنگی و اجتماعی این دوران از اهمیت زیادی برخوردار است.

آدرس تپه پریجا: استان مازندران، شهر قائمشهر، در فاصله پنج کیلومتری شمال غرب شهر قائمشهر و در کنار جاده قائمشهر به سیمرغ، در میان زمینهای زراعی روستای کلاگرمحله
شماره ثبت تپه پریجا در فهرست آثار ملی ایران: ۴۱۷۸ تاریخ ثبت ۱۳۸۰/۰۷/۱۰ ه خورشیدی
مختصات جغرافیایی، آب و هوا ، نقشه و … تپه پریجا : E 00″00’00.00 N 00″00’00.00
ارتفاع از سطح دریا: ۳۳ متر
نامهای دیگر : پری جا و پریجا و پریِ جا
پیرامون نام (وجه تسمیه) : منتظر اطلاعات محلی هستم
دوران و بانی اثر : دوران هزاره اول قبل از میلاد
امکان بازدید : مهیاست

پیشینه و تاریخچه
کاووش های اولیه در این تپه در سال های ۱۳۶۹ و سپس در سال ۱۳۷۹ تکرار و در نهایت امر در سال ۱۳۸۰ این اثر ثبت شد، در کاووش های بعدی در سال ۹۰ و ۹۱ مجموع یافتهها شامل سازه حرارتی کوره، سازه خشتی احتمالا کف بنا، چندین کف پا خورده، سفال، استخوانهای حیوانی، مهر سنگی و … بود، یکی از یافتههای باارزش در کاوش ۱۳۹۰ مهری با نقوش هندی مربوط به عصر آهن بود. این تپه از نظر طبیعی در موقعیت جلگهای واقع شده و ۳۳ متر از سطح آبهای آزاد بالاتر است و به نسبت زمینهای اطراف خود شش متر ارتفاع دارد.
کاربری فعلی؛ کشاورزی
مالک فعلی اثر: روستاییان محله کلاگرمحله
کانال خبری تارنمای سفرنویس
کانال اعلام تورهای سفرنویس
همسفران